Waarom je moet weten waar je geld blijft

budgetteren

Budgetteren

Het zal de trouwe bezoeker van De Financiële Reddingsboei niet ontgaan zijn dat het belangrijk is te weten hoeveel geld er binnenkomt en hoeveel eruit gaat. Sterker nog, het hele concept van De Financiële Reddingsboei is gebaseerd op financieel inzicht.

Is het leuk om je geldzaken op een rijtje te zetten? Tja, smaken verschillen. Maar ik denk dat de meeste mensen liever een dagje naar het strand gaan, dan inloggen op het internetbankieren om de boel op een rijtje te zetten.

Leuk of niet, doen moet je het toch. Zorg dat je weet hoe je er financieel voor staat. Waarom? Nou…

1) Het geeft duidelijkheid

Als je weet hoeveel geld er elke maand binnenkomt en eruit gaat, weet je wat je te doen staat. En als je weet hoe je vermogen is opgebouwd (spaargeld? Of juist negatief vermogen: schulden?) dan ben je ook weer een stapje verder richting je financiële overlevingskans. Elke oplossing van je problemen (en geld is voor de meesten van ons een probleem) begint met het duidelijk krijgen van wat het probleem precies is, en wat je uitgangspositie is.

Je kunt het natuurlijk weigeren te doen. Maar geloof me: schulden gaan niet weg als je je kop in het zand steekt. Sterker nog, over het algemeen groeien ze dan alleen maar.

2) Het geeft rust

Stel je licht elke nacht wakker. Woelend en piekerend: heb je nog genoeg om het eind van de maand te halen? En kun je volgende maand wel het schoolgeld van de kinderen betalen? Oh, en de zorgpremie? Het is toch veel lekkerder slapen als je in plaats van vragen vooral antwoorden hebt? Wie weet ontdek je wel dat het met je problemen wel meevalt. Of je ontdekt dat je dit jaar tóch niet op vakantie kunt (hoef je niet meer over de bestemming te piekeren). Bouw die rust in, zorg dat je weet hoe het zit.

3) Het geeft discipline

Niets zo goed tegen koopbuien als het besef dat je niet genoeg hebt voor de boodschappen. Als je normaal € 100 per maand aan eten uitgeeft, en je hebt op de 20e van de maand nog maar € 15 over, dan weet je dat je die DVD in de aanbieding maar even moet laten liggen. Goed moment om ook alvast een plan te maken voor het avondeten in de komende tijd. Geloof het of niet, voor € 15 kan je met zijn tweeën gedurende een week best redelijk eten.

4) Ken je grenzen

uitgaven-bijhouden

houd je uitgaven bij

Net zoals inzicht in financiën je helpt om niet voor de verleiding van de “Sale” te vallen, helpt het je om op de lange termijn slimme dingen te doen. Als je weet hoeveel hypotheek je zou kunnen krijgen, weet je of je eventueel een huis kunt kopen. En of dat beter is dan huren. En misschien besef je beter dat een tweedehands auto je ook prima naar je werk brengt….

5) Kijk vooruit

Binnen de wereld van verbeterprojecten wordt vaak gewerkt met een IST en een SOLL. Eerst bepaal je de huidige situatie (IST), dan bepaal je de gewenste situatie (SOLL). Vervolgens bekijk je hoe groot het verschil tussen beiden is (GAP) en trek je een plan om van IST naar SOLL te komen en de GAP te overbruggen.

Inzicht in je financiën is essentieel om je financiën gezond te krijgen. Simpeler dan dat kan ik het niet zeggen. Als je dan ook nog eens weet waar het geld naartoe gaat, kun je ook bepalen waar het eventueel wat minder kan (moet.

Geef een reactie