Besparen op je huisapotheek

Verkouden? Griep? Bespaar geld door zelf een neusspray te maken

Verkouden? Griep? Bespaar geld door zelf een neusspray te maken

Als ik in mijn omgeving een beetje om me heen kijk, is overduidelijk dat de griep het land weer aan het veroveren is. De een na de ander wordt geveld en ligt een paar dagen op bed. De symptomen variëren, maar iedereen heeft wel last van een verstopte neus en drukkende hoofdpijn.

Gelukkig zijn er oplossingen voor. Sterker nog, het wemelt op de markt van neussprays zoals A.Vogel (€6), Weleda (€8), Vicks (€8) en vele anderen (bron prijzen: Google Shopping). En eerlijk is eerlijk: als je je ellendig voelt, dan is € 6- € 8 weinig geld voor een middeltje dat de klachten verlicht.

Maar je kunt het natuurlijk ook anders doen, en vele malen goedkoper. Want kijk maar eens wat er op de ingrediëntenlijst staat. Het is voornamelijk een zoutoplossing, met wat kleine toevoegingen. Zelf maken, supereenvoudig.

Doe-het-zelf neusspray

Zelf neusspray maken is niet moeilijk en het kost je slechts een fractie van een fractie van de prijs die je in de winkel moet neertellen!

Wat heb je nodig:

1) Een pipetflesje of verstuiver

Het makkelijkste is als je er nog een hebt liggen, zo niet, dan kun je misschien nog één keer zo een commercieel product kopen. Zorg dan wel dat je er een uitzoekt waar het flesje van te openen en bij te vullen is.

2) Warm water

Over het algemeen komt dat uit je kraan

3) Keukenzout

Ja, gewoon keukenzout. Jozo of Nezo. Waddenzout…whatever. Ik gebruik zelf gewoon het goedkoopste zout uit de supermarkt.

4) Grote koffiemok (o.i.d.)

Mag ook iets anders zijn, als het maar zo groot is dat je je flesje erin kunt onderdompelen.

Werkwijze

Verwarm het water op de hoogst mogelijke temperatuur en vul de koffie mok ermee. Voeg vervolgens één a twee teelepeltjes keukenzout toe. Roer het om het oplossen van het zout te versnellen.

Laat de zoutoplossing afkoelen tot een temperatuur dat je je vinger erin kunt houden zonder pijn. Dompel het flesje in de mok, totdat het zich gevuld heeft. Haal het flesje eruit, sluit het af en spoel het zoute water van de buitenkant af.

Klaar!

Gebruik het overgebleven zoute water om te gorgelen, dit verzacht de keel.

Kostprijs: een paar cent!

Geef een reactie