Is het mogelijk een negatieve BKR te voorkomen?

weinig geld

Een mager spaarvarken

Een negatieve BKR-registratie is eigenlijk best gemakkelijk te voorkomen. Echter, in de praktijk blijkt het toch nog aardig lastig te zijn, gelet op het aantal consumenten dat een negatieve BKR-registratie krijgt. Onderzoeken tonen aan dat ieder jaar meer Nederlandse consumenten een registratie krijgen. We vinden het daarom belangrijk om uit te leggen hoe je dit kunt voorkomen. En je kan zeker een negatieve registratie voorkomen, zelfs als je schulden hebt. In dit artikel geven we jou een aantal tips waarmee je in de toekomst een registratie gemakkelijker kan voorkomen!

Weet hoeveel schulden je hebt!

Logisch is het om in ieder geval altijd te weten hoeveel schulden je hebt. Heb je dat overzicht niet, dan vergeet je sneller om belangrijke rekeningen te betalen. Belangrijk is het ook om alle achterstanden die je hebt opgelopen in kaart te brengen.

Maak eventueel een Excel bestand aan en voer daar alle schulden en achterstanden in. Betaal belangrijke rekeningen altijd eerst. Daarover hieronder meer informatie. Door weet te hebben van je schulden is het makkelijker om een BKR-codering te voorkomen.

Belangrijke rekeningen altijd eerst betalen

Diep in je hart weet je heus wel dat je zo snel mogelijk de belangrijkste rekeningen moet betalen zodat je een BKR-registratie voorkomt. We raden je aan om al je rekeningen te verzamelen en deze te sorteren op basis van belangrijkheid. Maak bijvoorbeeld een stapeltje met rekeningen van leningen, hypotheek of kredieten (ook roodstand) en een stapel met openstaande rekeningen voor al je abonnementen.

Je ontvangt sowieso een BKR-registratie indien jij je 3 maanden of langer niet aan je aflossingsverplichting hebt gehouden voor leningen, kredieten of een hypotheek die je afgesloten hebt. Zorg er dus voor dat je deze rekeningen als eerste betaalt.

Pas dan betaal je de rekeningen voor abonnementen (zoals telefonie, internet). Let op: Veel aanbieders van Telecom diensten melden achterstanden ook bij het BKR.

Op de derde plaats komen de rekeningen voor energie, zorgverzekering en gemeentelijke heffingen. Energie providers, zorgverzekeraars en gemeenten zijn geen deelnemer van het BKR en kunnen jou dus ook geen BKR-codering geven indien je te laat bent met betalen.

Houd altijd contact met je schuldeiser(s)

Belangrijk is het om met al je schuldeisers contact te houden. Trek op tijd aan de bel als je wat meer tijd nodig hebt om in te lopen op een achterstand. Kan je een rekening niet betalen? Wacht geen dag te lang en pleeg een telefoontje met de klantenservice van het desbetreffende bedrijf. Vraag hen naar de mogelijkheden van een betalingsregeling.

Doe je dat niet en heb je na 3 maanden je achterstand nog niet ingelost? Dan loop je kans negatief geregistreerd te worden bij het BKR.

Maak van kleine leningen één grote lening

Indien jij meerdere kleine leningen bij verschillende tussenpersonen en/of banken hebt afgesloten, dan is het verstandig om te proberen al die leningen onder te brengen bij 1 kredietverstrekker en daar één grote lening van te maken.

Neem zelf contact op met een kredietverstrekker en vraag naar de mogelijkheden. Sta je bijvoorbeeld in het rood bij de bank en heb je tegelijk een dure autolening elders afgesloten? Vraag dan om deze 2 leningen samen te voegen tegen een lagere rente. Neem eventueel contact op met meerdere kredietaanbieders en vergelijk de offertes met elkaar.

Alle abonnementen opzeggen!

Voorkom een BKR-registratie in de toekomst en zeg alle onnodige abonnementen op! Natuurlijk doe je dat alleen als je verwacht in de toekomst moeilijkheden te krijgen met de betalingen.

Bedenk welke abonnementen jij niet nodig hebt en zeg deze op aan het einde van de looptijd. Je kunt misschien voor bepaalde abonnementen waar je niet zonder kunt op zoek gaan naar een goedkopere aanbieder.

Neem een extra baantje

Neem een extra baantje zodat je meer geld verdiend. Met dat geld kan je wellicht alle openstaande rekeningen in één keer betalen en dus een negatief BKR voorkomen. Veel mensen hebben er alles voor over om een negatief BKR te voorkomen maar kijken gewoonweg niet verder dan hun neus lang is. Niets komt echter vanzelf aanwaaien.

Tenslotte: BKR-codering ongedaan maken voordat deze geregistreerd wordt

Kan je een dreigende BKR-codering afwenden? Kan je een codering terugdraaien? Het terugdraaien van een BKR-codering is niet mogelijk. Tenzij deze natuurlijk niet terecht is gegeven. Een dreigende registratie door een deelnemer van het BKR kan je echter wel voorkomen.

Bijvoorbeeld met behulp van de tips die we jou hierboven hebben gegeven. Zodra je een negatieve registratie ziet aankomen, bijvoorbeeld omdat je al eventjes niet hebt voldaan aan een aflossingsverplichting, raden we aan om meteen contact op te nemen met de kredietverstrekker, bank of Telecom provider.

Voorzie je problemen met betalingen in de toekomst? Trek dan ook tijdig aan de bel! Het is dan vrijwel altijd mogelijk om nog tot een goede betalingsovereenkomst te komen. Neem dus zelf altijd het initiatief en wacht niet totdat het te laat is.

Geef een reactie