Hoe verwijder ik mijn BKR registratie?

weinig geld

Een mager spaarvarken

Veel Nederlandse consumenten vragen zich af of ze hun BKR-registratie kunnen verwijderen. Een negatief BKR krijgen kan veel beperkingen opleveren. De gevolgen zijn soms niet mals. Is het mogelijk je BKR registratie te verwijderen? Daarover gaat dit artikel.

Een BKR-registratie blijft in principe 5 jaar staan. Eén van de grootste nadelen van een BKR-codering is dat je daarmee de eerste jaren geen hypotheek kan afsluiten. Nu is een codering geen probleem als je al een eigen woning hebt en de eerstkomende tijd geen nieuwe hypotheek hoeft af te sluiten. En ook als je gewoon in een huurhuis woont, hoef je je hierover geen zorgen te maken.

Toch levert het misschien andere beperkingen op. Zo kan je bepaalde abonnementsdiensten niet meer afnemen zoals een nieuwe telefoon- of internetabonnement. De verwijdering van een BKR-registratie lost al die problemen in een keer op. Toch is er één maar…. Want lang niet altijd is het mogelijk om een BKR-registratie te verwijderen. En al helemaal niet als je deze terecht hebt gekregen.

Een rooskleuriger toekomst zonder negatief BKR

We hebben je nu uitgelegd dat het verwijderen van een BKR-codering je wellicht heel wat kopzorgen scheelt. Je toekomst ziet er in dat geval veel rooskleuriger uit. Je kan een woning kopen, een autolening afsluiten (mocht je dat willen, of het verstandig is is een tweede), een auto leasen (zie de vorige opmerking) of een nieuw telefoonabonnement afsluiten. Dat zijn natuurlijk nog maar enkele voorbeelden. Maar hoe zorg je er nou voor dat je een BKR-registratie kunt laten verwijderen? Allereerst is het slim om in overleg te gaan met de instantie die jou een BKR-codering heeft gegeven. Doe dit uiteraard alleen indien je denkt dat je ten onrechte een codering hebt gekregen of als de betreffende instantie zich niet aan de procedures heeft gehouden.

BKR laten verwijderen door bedrijven?

Een kleine zoektocht op het internet leert je dat er tal van bedrijfjes zijn die speciale “BKR-verwijder-diensten” aanbieden. Deze bedrijven beloven jou tegen een redelijke vergoeding te helpen bij het verwijderen van BKR-registraties.

We raden je ten zeerste af om deze bedrijven voor jou te laten werken.

Want wat zij doen kan je zelf namelijk ook! Deze bedrijven controleren deelnemers van het BKR, de kredietverstrekkers en banken en gaan na of ze zich hebben gehouden aan de verplichte aanmeldprocedure voor BKR-registraties.

Met andere woorden: Ze zoeken uit of jouw kredietverstrekker of bank zich gehouden heeft aan de regels van het BKR. Is een codering niet verstrekt op een rechtmatige wijze? Dan kan een dergelijke beslissing aan de Geschillencommissie van het BKR worden voorgelegd waarna deze vervolgens moet worden verwijderd. Maar zelf kun je ook gemakkelijk nagaan of een codering op een rechtmatige wijze is verstrekt. Hoe? Door gewoon naar BKR.nl te gaan. Daar legt het BKR heel toegankelijk uit hoe je jouw BKR registratie kunt aanvechten.

Heb je jouw kredietverstrekker/bank op een fout betrapt? Probeer er dan eerst samen uit te komen. Krijgen jullie een geschil (meningsverschil) over de registratie? Stap dan naar de Geschillencommissie van het Bureau Krediet Registratie. Zij kunnen deelnemers verplichten om BKR-registraties te verwijderen.

Handleiding BKR verwijderen kopen

Er zijn dus talloze bedrijven actief die voor jou, tegen betaling, nagaan of deelnemers zich wel aan de regels houden van het BKR. Echter, er zijn ook bedrijven die het nog slimmer aanpakken en bijvoorbeeld handleidingen verkopen waarmee je vervolgens zelf een onterechte BKR-codering kunt opsporen en aanvechten. Natuurlijk doen dit soort bedrijven niets illegaals. Zij mogen dit soort handleidingen aanbieden. Maar op de website van het BKR kun je precies dezelfde informatie vinden. Trap er dus niet in

Juridische ondersteuning bij het verwijderen van registraties

Net zoals er partijen zijn die zogenaamd jouw BKR-registratie kunnen verwijderen (dat kunnen ze niet!) of handleidingen verkopen waarmee jezelf aan de slag kunt, zijn er ook bedrijven die juridische ondersteuning bieden. We lezen op de website van het BKR dat je moet oppassen met deze partijen. Ze vragen vergoedingen die jou aanzienlijk in de portemonnee treffen en het is vaak nog maar de vraag of hun werk echt leidt tot een verwijdering.

Het is niet fout om je goed te laten informeren maar bedenk dat je zelf ook ver kan komen door gewoon de informatie van het BKR zelf over het verwijderen van BKR-coderingen te lezen.

Voorkomen is altijd beter dan genezen

Misschien is deze laatste tip een beetje overbodig, maar toch willen we hem nog even benoemen: Ga geen onnodige kredietovereenkomsten aan. En al helemaal niet als je nog leningen hebt staan die je moet aflossen. Daarmee voorkom je betalingsproblemen in de toekomst en dus een BKR-registratie.

 

Geef een reactie