Geld verdienen: Verhuur een kamer

Veel mensen hebben een logeerkamer. En bij de meeste mensen wordt die eigenlijk amper gebruikt. Hooguit wanneer opa en oma een nachtje blijven slapen als de kinderen hun verjaardag vieren, of als je met de feestdagen gasten hebt. De rest van het jaar staat deze kamer leeg.

Zonde… want je kunt hem ook verhuren en daarmee wat extra geld verdienen.

Zo kun je in de studentensteden je kamer aan een student verhuren. Maar wat nu als je niet in een studentenstad woont, of je hebt er gewoon geen zin in om een permanente mede-bewoner binnen te halen? Dan kun je ervoor kiezen om je kamer op incidentele basis ter beschikking te stellen.

Via AirBNB kun je heel makkelijk een advertentie plaatsen, die vervolgens wereldwijd zichtbaar is. Dit is extra leuk, omdat je niet alleen extra inkomsten genereert, maar je leert ook nog eens wat mensen kennen!

In dit artikel neem ik je stap-voor-stap mee bij het maken van je eigen advertentie. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon de link hierboven volgen en meteen beginnen.

Stap 1: Open een account

Airbnb_aanmeldknopHet begint natuurlijk allemaal met het openen van een account. Ga naar AirBNB en klik rechtsboven op de knop “Adverteer uw woning”.

Je wordt nu naar een aanmeldformulier geleid, waar je om gevraagd wordt om gegevens in te geven over de kamer die je te huur aanbiedt.

Je gAirBNB-aanmeldingsformulier1eeft hier aan wat voor soort woning het is, waarbij je kunt kiezen uit een enorme lijst die varieert van een appartement tot een tipi. Ook geef je aan hoeveel mensen je wilt ontvangen en of je gasten en kamer krijgen, gedeelde kamer of het hele huis. Aangezien je zelf in je huis zal blijven, kies je hier voor “Privékamer”.

In het onderste vak kun je een beschrijving ingeven. Deze tekst dient als basis van je advertentie, maar wees gerust: je kunt deze later nog aanpassen.

Na dit algemene stuk wordt je gevraagd om wat sAirBNB-aanmeldingsformulier2pecifiekere informatie in te geven, zoals het adres waar je een kamer aanbiedt en de gegevens waarop je bereikbaar bent. Wees gerust, je privacy is goed beschermd: de velden met een slotje (E-mail, telefoon en adres) zijn niet zichtbaar. Wel worden ze gebruikt om met Google Maps een Streetview beeld te geven van de omgeving waar de kamer zich bevindt. Dit is echter slechts een benadering. Pas wanneer mensen gereserveerd hebben, hoef je hen een routebeschrijving te bieden.

Klik op de groene knop om verder te gaan.

Vervolgens krijg je de keuze of je een accountAirBnB-aanmelding-facebook-of-mail wilt maken gebaseerd op Facebook, of via je email-adres. AirBnB raadt aan om Facebook te gebruiken omdat je dit instrument dan kunt gebruiken om je kamer nog meer te promoten. Zelf heb ik gekozen voor de email variant, aangezien ik niet veel doe met Facebook.

Stap 2: Verifieer je emailadres

Als het goed is heb je nu een mailtje in je mailAirBnB-emailverificatiebox. Zo niet, kijk dan even in je spambox. AirBnB wil graag zeker weten dat je emailadres klopt. Terecht, want anders krijg je geen berichten als iemand je kamer wil huren, dus klik je op de link.

 

Stap 3: Bereid de advertentie voor

Nu je een account hebt, kun je een advertentie maken. Ik raad je aan om eerst een paar mooie foto´s te maken. Ruim de kamer eerst op, en maak het bed op. Laat de kamer eruitzien zoals je hem aan je gasten wilt aanbieden. AirBnB raadt je aan om minstens tien foto´s te maken en te publiceren. Mij kostte dat aantal wat moeite, maar je kunt natuurlijk altijd een foto van de badkamer toevoegen, en eentje van het uitzicht Wees creatief.

Stap 4: Maak je advertentieairBnB-advertentiefragment

Nadat je bent ingelogd, maak je een advertentie. Dit doe je eerst in het Nederlands. Doordat AirBNB bij het advertentie-formulier al een paar suggesties doet, is het maken van een advertentie een peulenschil! Volg gewoon de aanwijzingen die je op het scherm krijgt.

Onderaan zie je dat AirBnB met een Google Map aangeeft waar je kamer ongeveer is. Dit helpt gasten om voor jou te kiezen. Daar weer onder kun je een routebeschrijving invoeren. En is er ruimte voor de huisregels. Altijd goed om dit in te voeren.

Stap 5: Bepaal je prijzen

Als nieuwkomer op AirBnB is het slim om je prijzen iets lager te zetten dan die van verhuurders in je omgeving. Op die manier kiezen mensen eerder voor jou, en zul je positieve referenties verzamelen.

AirBnB-kalender-tarievenJe prijzen stel je vast in het tabblad “Kalender en Tarieven”.  Dankzij de kalender kun je op specifieke dagen een bijzonder tarief vragen. Zo zou je in het hoogseizoen € 5 meer kunnen rekenen.

Voor nu houden we het echter simpel, en gaan we uit van het basistarief.
SAirBnB-tariefcroll een beetje naar beneden tot je de invulvelden te zien krijgt. Vul het standaard-nachttarief in, en eventueel een tarief per week en per maand. Zoals je ziet heb ik in deze advertentie € 19 per nacht ingegeven, of € 550 per maand.

Stap 6: Differentieer je prijzen

In principe ben je nu klaar om te gaan. Maar je kunt je prijzen verder differentiëren. Dit doe je via het tabblad “Geavanceerd”

Dit onderdeel bestaat uit vier tabbladen:

 Voorwaarden

Hier kun je aangeven hoelang het minimum- en maximumverblijf is en wat de in- en uitchecktijden zijn. Ook kun je hier je voorwaarden voor annulering aangeven.

Zichtbaarheid

Hiermee kun je je advertentie verbergen. Uiteraard krijg je dan geen reserveringen meer. Handig, als je weer geld genoeg hebt en een paar weken op vakantie gaat.

Aangepast tarief

AirBnB-tarief2

Dit tabblad is het interessantste. Hier kun je bijvoorbeeld een meerprijs aangeven voor extra gasten, of een vast bedrag ingeven voor de schoonmaakkosten (€8 minumum). Ook kun je via AirBnB een waarborgsom eisen.
Verder is het mogelijk om een weekendtarief te gebruiken. Dit is je eerste differentiatie in prijs op basis van tijd. Als je hier een prijs ingeeft, zul je in de kalender zien dat de nachten van vrijdag en zaterdag voortaan voor die prijs beschikbaar zijn. De rest van de nachten gaan voor de eerder ingestelde prijs.

Tarieven Instrument

Dit is een handige tool om te controleren of de tarieven er ook zo uitkomen zoals je had bedoeld.

Stap 6: Upload foto’s

AirBnB-fotosVergeet niet om zoveel mogelijk (mooie) foto’s te uploaden! AirBnB had het niet makkelijker voor je kunnen maken: het is simpel drag-n-drop. Dus open Windows Verkenner, en pak de foto’s die je wilt gebruiken op en sleep ze naar het veld op de site.

Simpel.

Stap 7: Maak de advertentie zichtbaar en ga over tot de orde van de dag

Je hebt nu alles ingevoerd dat nodig is voor een basic advertentie. Nu hoef je hem alleen nog maar zichtbaar te maken en kun je weer andere dingen doen. Houd je email in de gaten, voor reserveringsverzoeken. En je zult al snel de eerste gasten verwelkomen!

 

Geef een reactie