Winnaars “Koken voor vier personen voor €5 per dag

Het was een pittige opdracht: zoek uit de ingezonden budgetrecepten de vijf beste recepten uit om die te belonen met het boek “Koken voor vier personen voor € 5” van Merien Welzijn. De inzendingen kwamen in grote getalen op ons bordje. Veel inzenders waren het met elkaar eens en kwamen met eenvoudige recepten voor macaroni en kaas, of simpele kant-en-klaar gerechten. Anderen kwamen met meer exotische maaltijden.

Er zaten heerlijke ideeën tussen, die we zeker in onze eigen keuken nog gaan uitproberen. Maar ja, we moesten een keuze maken. We hebben gekozen voor vijf recepten, die zowel lekker zijn als gezond én uiteraard goedkoop te maken zijn.

Nu rest ons alleen nog de winnaars (hieronder) van harte te feliciteren met hun prijs!

– Sander de Boer, Leeuwarden

Aardappelen
zak verse groente mix
shoarma vlees

Shoarma vlees  bakken
aardappelen bakken
De groente mix op het laatst even roerbakken met het vlees

Je kan aardappelen eventueel vervangen door rijst!

Waarom: supersimpel naar een volledige maaltijd.

– F. Sursock, Den Haag

Libanese Balila
(makkelijk, gezond en goedkoop)

200 gr. kikkererwten uit blik koken. 1 ui fijn snijden. 1/2 bosje verse peterselie fijn snijden (hoe fijner hoe beter). Twee tomaten in kleine blokjes snijden. Twee teentjes knoflook pellen en fijnmaken.
Meng alle ingredienten in een kom:
de gekookte kikkererwten + de ui + peterselie + tomaten + knoflook + het sap van 1 citroen. Een halve theelepel gemalen komijn erbij, eventueel ietsjepietsje gemalen kaneel erbij (maar echt heel erg weinig) en klaar is kees.

Serveren met witte rijst. Het kan zowel lauw geserveerd worden als koud.

Waarom: Supergoedkoop lekker exotisch eten

– Rita de Leeuw, Leeuwarden

aardappel (voldoende voor 4 personen stampen)
uitgebakken spekjes met vet erdoor
krop andijvie super fijn snijden
erdoor scheppen en……smullen!

Waarom: Hollandse klassieker

 

4) Bianca van kranenburg, Westmaas

Eten weggooien is zonde, dus als wij iets overhebben, gaat het de vriezer in of we maken er een rommelige ovenschotel van. Aardappelen die over zijn, kunnen prima opgebakken worden, overgebleven groente voldoen heerlijk in een soepje. Van oud brood maak ik graag broodmuffins (wat meteen mijn ingezonden recept is…) : het brood laat ik daarvoor weken in melk (steeds een beetje toevoegen tot het goed nat is), ik voeg suiker naar smaak toe, een scheutje vloeibare boter, 1 á 2 eieren en verder wat we nog over hebben: tutti frutti, rozijnen, appeltje, amandelspijs, beetje geraspte kokos. Je kunt ook kokosmelk wat je over hebt hiervoor gebruiken. Het geheel overscheppen in een grote ovenschaal of in kleine schaaltjes en ca 3-45min in de oven op 180 graden. Even met een satéprikker of breinaald prikken of het geheel gaar is. Zowel koud als warm heerlijk én in te vriezen.

Kokosmelk is trouwens ook prima in te vriezen, evenals eiwit! Hoe budget wil je het hebben? 😉

Waarom: Inderdaad, stop voedselverspilling

5) Nynke Koenen, Amersfoort

Witte bonenschotel
Dit is budget en snel. Het is ons favoriete recept op de 1e dag van de
vakantie. Als we na een lange reis aankomen, maken we dit gerecht.

1 rookworst
1 paprika
1 blik ananasstukjes
1 ui
1 banaan
1 blik witte bonen in tomatensaus

Snipper de ui en bak ‘m in olie met de paprika die je in stukjes
gesneden hebt en de rookworst die je ook in plakjes hebt gesneden.
Voeg de witte bonen en de ananas toe. Warm het op en voeg op het laatst
de banaan toe die je in plakjes hebt gesneden.

 

 

Geef een reactie