Voorbij TANSTAAFL

Geen idee wat TANSTAAFL is? Dan even citeren uit Wikipedia:

TANSTAAFL is een acroniem voor het Amerikaanse gezegde “There Ain’t No Such Thing As A Free Lunch”; vertaald: “Een gratis lunch bestaat niet”. (…) Het gezegde is met name populair onder libertariërs en in economische leerboeken.

Het gezegde laat zien wat “alternatieve kosten” zijn. Greg Mankiw beschreef het als: “Om het ene ding te verkrijgen moeten we meestal iets anders, dat we ook fijn vinden, opgeven. Besluiten nemen vereist dat we het ene doel tegen het andere afwegen”.[1]

Heinlein was niet de eerste die het gebruikte; het wordt als Tanstaafl ook al aangetroffen in de titel van een door Pierre Dos Utt in 1949 geschreven boek Tanstaafl: A Plan for a New World Order. De uitdrukking “there is no free lunch” werd in 1942 al in ten minste twee krantenartikelen gebruikt.[2]

Een gratis lunch bestaat misschien niet, maar een (nagenoeg) gratis avondeten wel!

Het is namelijk weer herfst en dus tijd om naar buiten te gaan en een recreatieve (bos-)wandeling te combineren met een scherp oog voor eetbaars.

Mijn lief en ik kozen gisteren het bos als onze bestemming. Het licht werd mooi door de herfstbladeren gebroken en de grond lag op sommige plekken bezaaid met tamme kastanjes. Na een klein anderhalf uur zoeken, gingen we met een grote voorraad huiswaarts. Om vervolgens op de fiets te stappen naar een plek waar wat oude en vergeten appelbomen staan. Geen Jonagold of Elstar, maar een wat ouder (en zuurder) ras. Een half uurtje rapen, en we Wildplukwijzerkwamen met ruim 10 kilo appels thuis.

De kastanjes werden gepoft, een deel van de appels hebben we in moes veranderd en daar hebben we wat gekookte rijst bij gedaan. Et voilà: een bijna gratis avondmaal.

Schroom niet en ga ook op stap. In de herfst is overal wel wat eetbaars te vinden. Hulp nodig? Check dan de Wildplukwijzer en er gaat een wereld voor je open!

Geef een reactie