Maak het jezelf moeilijk

Geld besparen kan best makkelijk zijn. Het enige wat je ervoor hoeft te doen: het jezelf moeilijk maken.

Nee, je hoeft geen Spartaanse discipline te ontwikkelen. Maar door er simpelweg voor te zorgen dat je iets niet kúnt kopen, zul je het ook niet kopen.

Stel: je loopt door de stad en je ziet in de etalage een leuk jurkje met 40% korting, of een smartphone voor een vriendenprijsje. Korting is besparen, denk je dan al snel, en je gaat naar huis met een nieuwe, maar ongeplande, aankoop. Op die manier geef je een hoop geld uit dat je niet had willen uitgeven. En ja: de verleiding is enorm groot.

De oplossing? Zorg ervoor dat je niet in staat bent te kopen. Laat je creditcard thuis (nog beter: knip hem in stukken) en ook je bankpas neem je niet mee. En ook contant geld neem je zo min mogelijk mee. Ga je boodschappen doen? Neem niet meer mee dan je normale weekbudget. Ga je bij iemand op bezoek en kom je dan langs een Italiaans IJsspecialist met het beste ijs ter wereld? Als je geen geld op zak hebt, koop je als vanzelf geen ijsje.

En mocht je tot de conclusie komen dat die aanbieding écht niet kan laten glippen (eigenlijk alleen als het een product betreft dat je sowieso zou kopen en dat goed houdbaar is), dan kun je altijd nog even thuis geld halen en het alsnog kopen.

Natuurlijk neem je dan niet meer mee dan je nodig hebt voor die aankoop.

Op deze manier verminder je de kans dat je impulsaankopen doet, waarvan je bij het bestuderen van je bankafschriften spijt krijgt.

Geef een reactie