Inspiratie: Doe een minimum-maand – Week 4

Tot nu toe ging het doe-een-minimum experiment best goed. Maar is het deze maand gegaan?

 Een tegenvaller en een meevaller tegelijk. Een tijdje terug zag ik in de documentaire ‘We the Tiny House People’ een bedkast, oftewel een moderne uitvoering van een opklapbed. ‘Goh, wat praktisch’, dacht ik. ‘Die koop ik!’

Ik was er blij mee, en sliep prima. In mijn eentje, tenminste.

Maar wat bleek: zodra  je er met zijn tweeën in lag, ontstond er in het midden van de lattenbodem een kuil. Daardoor rolden we de hele tijd naar het midden toe.

We durfden allebei bijna niet te bewegen, want als de lattenbodem ging ‘golven’, werd ook de ander wakker.  Ook hoorde je bij ieder minuscuul beweginkje gepiep en geknars. Funest voor je nachtrust en je liefdesleven! We begaven ons dan ook danig vergriepziekt naar het beddenbedrijf om te klagen.
De leverancier verving de bodem door een andere, maar dat maakte weinig verschil. Bij zo’n bedkast is er in het midden geen ondersteuning, waardoor het een wiebelige constructie blijft. En het bed maakte nu zelfs nóg meer lawaai als je je ook maar even omdraaide.

Eind december was ik er echt klaar mee. Ik heb het bed weer laten ophalen – dat kon pas in het nieuwe jaar – en het aankoopbedrag retour gekregen. Nu heb ik geen bed meer, maar wel een smak geld! Ik slaap voorlopig op een matras de grond, en ga eerst maar eens rondsnuffelen op Marktplaats. Want eerlijk gezegd ben ik best blij dat ik m’n geld terug heb, en wil er zo min mogelijk van uitgeven. Eigenlijk kan je nu zeggen dat ik mijn aankopen van deze maand er wel tien keer uit heb…

Maandag

Uitgegeven: € 18,- (ukuleleclub, € 15,- voor akkoordenboek en  € 3,-in de hoed, van budget ‘overig’)
Gegeten: spruitjesstamppot met kaas

Dinsdag

Uitgegeven: € 0,-
Gegeten: uit meneer Fluitekruid’s vriesvak gejatte linzensoep
(voor 2 personen, want mijn zus at mee)

Woensdag

Uitgegeven: €0,-
Gegeten: maaltijdsoep met witte bonen, rookworst en restjes groente
(gekookt bij mijn ouders, dus voor 3 personen)

Donderdag

Mijn eerste Rechtstreexdag: samen met mijn buuf bemens ik het afhaalpunt bij Tropicana. De voormalige entree van de schoonheidsspecialiste is al een echt winkeltje aan het worden! We delen deze ruimte met Kromkrommer, in de voormalige zwembaden komt stadslandbouw, en de jongens van Rotterzwam kweken paddenstoelen in de kelder.

Mijn buuf is zelfstandig ondernemer, en ik help haar vrijwillig. Zij heeft gisteravond al twee inloopuren gedraaid. Voorlopig levert het nog niet veel op en mogen we blij zijn als we quitte spelen. Maar o, wat is het leuk! Pakketjes maken voor de klanten, een praatje maken terwijl je de spruitjes afweegt.

Er komt van alles binnen, van snelle managers tot relaxte parkeerwachters, van onze eigen buurvrouwen tot de thuiszorgverpleegkundige van mijn moeder. En iedereen begint gezellig tegen je te babbelen. Behalve de snelle manager; die is door zijn vriendin gestuurd en had eigenlijk binnen drie seconden weer in zijn auto willen wegscheuren. Als hij ons samen ziet kneuteren, treuzelen en totebellen met de bestellijsten en de weegschaal, kijkt hij ons ontzet aan. ‘Is dit jullie eerste dag?’, wil hij weten. ‘Nee, de tweede’, zegt mijn buuf vrolijk. Tegen zoveel charme is niemand opgewassen, dat begrijp je natuurlijk wel…

Uitgegeven: €0,-
Gegeten: kippensoep, gebakken aardappeltjes, visschnitzels en salade
(voor 2 personen, want mijn zus at mee)

Vrijdag

Vandaag doe ik samen met een vriendin Rotterdampasdingen. Eerst gaan we naar een ijssalon, waar  we koffie en ijs krijgen voor nop, en daarna naar het Boymans, ook gratis.

Daar bekijken we onder andere videokunst , liggend in een hangmat, op bloedstollende hoogte in de nok van het trappenhuis. Als mijn vriendin de slappe lach krijgt, begint de hangmat vervaarlijk te schudden. Een aparte ervaring! (overigens is deze video-installatie in het trappenhuis voor iedereen gratis, ook zonder Rotterdampas)

Als mijn vriendin zich weer huiswaarts begeeft, moet ik nog wat tijd doden in de stad voor mijn volgende afspraak. Aan de leestafel bij Donner (eigenlijk  Polare, en het heeft tussendoor ook nog Selexyz geheten, maar ik heb het een beetje gehad met al die fusies en naamsveranderingen, dus ik blijf gewoon – net als iedereen – Donner zeggen) lees ik de Psychologie en de Flow, op 1 kopje koffie. Dat kost dan wel weer 2 euro, maar is in ieder geval stukken goedkoper dan die bladen kopen. Ik spel ze helemaal uit. Alleen het artikel ‘Honderd dingen die je 1x in je leven gedaan moet hebben’ sla ik over, want daar krijg je maar stress van. Ik MOET toevallig lekker helemaal niks!

Het avondmaal nuttig ik met meneer F. en zijn ouders bij Hotspot Hutspot, waar een driegangen-menu 7 euro kost. Meneer F. en ik trakteren en delen de rekening.
Voor 4 personen is het 40 euro, inclusief acht drankjes en fooi. Ik ben dus in 1 klap vrijwel door mijn hele weekbudget heen, maar dat geeft niet, want ik had nog helemaal niks aan boodschappen uitgegeven deze week :-).

Uitgegeven: € 20,00 driegangenmenu (eetbudget), € 2,00 koffie bij  Donner en € 5,00 voor SOS Kinderdorpen India (budget overig)
Gegeten: salade, zuurkool met worst, spek en appeltjes, appelkruimeltaart (4 personen)

Zaterdag

Ons oudste neefje zwemt af vandaag! Na afloop is er een diplomafeestje.
Van ons krijgt hij een schepnet en een matrozenpet. Het eerste omdat hij nu met tante Firma naar de sloot mag, en de tweede omdat hij nu mee mag op de boot van ome Fluitekruid (vooral de laatste belofte  was de laatste tijd een enorme stimulans bij het oefenen).
Met de aankoop van het schepnet wordt mijn budget ´overig´ nog wat verder geript. Het is al lang en breed overschreden, maar ach, wat maakt het ook uit. Met het aankoopbedrag van de bedkast terug op mijn rekening ben ik weer steenrijk!

Uitgegeven: € 4,- schepnet voor neefje (budget overig)
Gegeten: nasi met restjes prei, kool, wortel, spek, en een gebakken ei

Zondag

Uitgegeven: € 0,-
Gegeten: nasi met restjes prei, kool, wortel, spek, en een gebakken ei

Totaal uitgegeven deze week:  €20,- aan eten en €29,- aan overige zaken.

Nog 5 dagen te gaan…

Met dank aan Firma Fluitekruid

Geef een reactie