Inspiratie: Doe een minimum-maand, week 3

We zijn inmiddels in de derde week van de “Doe een minimum-maand” aangeland en onze heldhaftige bespaarder is nog altijd goed op dreef. Vorige week was ze wel over haar budget gegaan, maar deze week wil ze dat compenseren. Gaat haar dat lukken?

Met de plofkip nog vers in mijn geheugen, wilde ik deze week proberen nog steeds low-budget, maar wel iets bewuster boodschappen te doen. Ik heb dus geen dooie beesten meer gekocht en ben ook niet voor de allergoedkoopste melk en koffie gegaan. Het blijft een beetje schipperen, maar over deze week ben ik best tevreden.

Maandag

Na het werk kook ik bij mijn ouders, zoals vaak op maandag. Na het eten en de koffie ga ik naar een schrijfavond van Loesje.  Dat heb ik nog nooit eerder gedaan, maar het blijkt een bijzonder leuke, creatieve en inspirerende ervaring. Je ziet gewoon bij iemand thuis aan de eettafel blaadjes aan elkaar door te geven en door te assocïeren op wat anderen al hebben opgeschreven. Daardoor wordt het heel dynamisch. Bij Loesje worden de teksten voor posters altijd met elkaar geschreven. Je kunt dus nooit een tekst claimen en zeggen: ‘Die heb ik verzonnen.’ En dat maakt het juist zo leuk. (De koffie en koekjes waren trouwens ook lekker!)

Uitgegeven:   € 5,- boodschappen voor het avondeten  (Lidl)
Gegeten: penne met spinazie, champignons, créme fraiche en kaas (voor 3 personen)

Dinsdag

De spinazie moet op, dus ik maak een groene smoothie als ontbijt. In de blender gaan: yoghurt, uitgeperste sinaasappels, appelsap, spinazie en bosbessen. Plus nog allerlei aanstellerig en stervensduur powerfood uit mijn keukenkastje: bijenpollen, gojibessen, chiazaadjes en gedroogde moerbeien. Die zijn niet echt nodig voor een goeie smoothie, maar maken het wel extra gezond, én kleurrijk:

Die kleur verandert echter na het shaken in een vies kleurtje oud-roze. Laat je daar vooral niet door ontmoedigen… Een dag later heb je zelfs een kleur die ergens tussen poep en modder in zit, maar de smaak is – echt, eerlijk waar – prima.

Uitgegeven:  bij een snackkarretje  € 1,- voor een Vietnamese loempia
Gegeten:  pannenkoekje met spinazie en kaas, visschnitzel

Woensdag

Mijn buuf komt mijn bestellingen langsbrengen van Rechtstreex:  verse eitjes,  aardappelen, peren en raapstelen, allemaal direct van de boer. Wat een luxe service!
Ze is nog maar net met haar afhaalpunt in Tropicana begonnen, en had nog weinig bestellingen, vandaar dat ze het deze keer komt brengen. Later krijg ik hier de factuur nog van. (Ik ga haar de komende tijd ook helpen met het bemensen van het afhaalpunt, daarover binnenkort meer).

Uitgegeven: sojamelk en mais in blik € 2,25 (Jumbo)
Gegeten: volkorenspaghetti met spinazie, champignons en tonijn
& salade met bonen, mais, kaas, tomaat, bleekselderij en komkommer (beetje aparte combi, maar alles moest op)

Donderdag

Uitgegeven: koffie (biologisch, fair trade), €2,40 (Jumbo)
Gegeten: kliekjes van gisteren, & toetje: 2 pannenkoeken met suiker en kaneel

Vrijdag

Vanmiddag een (overigens ook low budget) nieuwjaarsborrel van het werk. Mijn collega frituurt allerlei hapjes, waaronder …bitterballen! Is dat even mazzel hebben! Verder drink ik fris, want tijdens de minimum-maand wil ik geen alcohol drinken (twee vliegen in 1 klap: gezond en goedkoop) Twee andere collega’s maken buiten een vuurtje. Het is weer ouderwets gezellig. ’s Avonds heb ik niet zo heel veel trek meer, maar een soepie van meneer Fluitekruid gaat er altijd wel in.

Uitgegeven: niks
Gegeten:  linzensoep van meneer F. (2 personen)

Zaterdag

Uitgegeven: frambozen (diepvries), yoghurt, brood,  € 2,80 (Lidl)
Gegeten: stamppot met raapstelen, paddenstoelen, een restje ontbijtspek en een uitje (2 personen)

Zondag

Uitgegeven vandaag: ontbijtkoek, €  0,45 (Lidl) en factuur Rechtstreex, € 6,90
Straks eten we:
spruitjesstamppot met kaas (2 personen)


Totaal uitgegeven aan eten deze week:  €20,78

 

Tot zover heb ik het dus best netjes gedaan.  Alleen met mijn potje ‘overige zaken’ (mijn saldo stond begin deze week op 29,03, en daar komt voor de resterende 12 dagen nog 24 euro bij) red ik het niet deze maand. Het wc-papier á 1,40 was natuurlijk het probleem niet. Maar ik had een nieuwe adapter nodig voor mijn laptop á € 34,95 en heb kaarten gekocht voor muziekfestival Scumbash in februari (€ 33,25 per stuk).

Als ik een echte die-hard minimalist was geweest,  had ik er verder een computerloze maand van gemaakt en Scumbash laten zitten. Maar zo ver wilde ik niet gaan. Het muziekfestival is volgende maand, en voor dingen die onverwacht kapot gaan heb ik altijd een buffer (nu blijkt maar weer hoe belangrijk die is).

Ik moest deze week ook mijn bibliotheekabonnement en mijn lidmaatschap van Natuurmonumenten betalen,  maar ook daar reserveer ik altijd al geld  voor, dus die kan ik buiten beschouwing laten.

Nog 12 dagen te gaan!

Met dank aan Firma Fluitekruid

Geef een reactie