Inspiratie: Doe een minimum-maand – Week 2

Vorige week maandag heb ik een post met jullie gedeeld waarin een vriendin van me verslag doet van haar “Doe een minimum-maand”. In de eerste week kwam ze rond met slechts € 7,20 voor boodschappen en andere vrije uitgaven.

Hoe heeft ze het er de tweede week vanaf gebracht?

Overmoedig geworden door het consumindersucces van vorige week heb ik deze week de teugels iets meer laten vieren. Een beetje teveel eigenlijk, maar dat maak ik volgende week wel weer goed.
Ontbijt en lunch waren meestal wel sober. ’s Morgens meestal ontbijtkoek en/of yoghurt met havervlokken en fruit….

’s Middags meestal brood met kaas (eventueel tomaat, komkommer, avocado, net wat er was). Die maaltijden ga ik maar niet elke dag opnieuw beschrijven, want dan vallen jullie in slaap.

Maandag

In de meterkast doe ik een fijne ontdekking: daar staan blikken opgestapeld met bonen, soep, ragout en krielaardappeltjes. Dat is waar ook, die had ik ooit eens ingeslagen toen ik nog een blauwe maandag overwoog om prepper te worden. 🙂 (Zeker weten dat ik een prepper van niks ben, want die ga ik mooi soldaat maken deze maand!)

Uitgegeven vandaag: bij de ukuleleclub € 1,- in de hoed gedaan voor de koffie en het snoep (budget ‘overig’)
Avondeten: gehaktballen, doperwten, peentjes, appelmoes en dubbelvla toe  (bij mijn ouders)

Dinsdag

’s Morgens duik ik voor vertrek een boek op uit mijn cadeautjesmand en pak het mooi in voor een collega die pas jarig is geweest. Ze trakteert niet op taart, maar op heerlijke  – door haar man gemaakte –  erwtensoep als lunch. Wat een goed idee! Zelf heb ik in de pauze hartige bladerdeeghapjes gekocht, dus we zitten goed in de traktaties vandaag.
Als ik uit mijn werk kom, overweeg ik om weer na sluitingstijd naar de markt te gaan, maar ik heb TOTAAL geen zin. Ik ga morgen wel boodschappen doen.

Uitgegeven vandaag: traktatie collega’s: € 3,58 (budget ‘overig’)
Avondeten:  gebakken krielaardappeltjes  (zat nog vol van de erwtensoep en hartige hapjes)

Woensdag

Hoewel mijn voedselvoorraad nog steeds niet is uitgeput, biedt mijn koelkast nu wel een beetje treurige aanblik. Na zo’n ingetogen week is mijn unanieme standpunt dat ik vandaag wel weer wat ECHTE boodschappen mag doen. Ik hou me keurig aan mijn lijstje

Uitgegeven:
stuk jong belegen kaas € 4,39
spruitjes € 0,69
mais in blik €0,55
slagroom €0,45
soepgroenten, diepvries € 0,49
bleekselderij  €1,49
geraspte kaas €1,39
tonijn in blik € 0,89
4 visschnitzels, diepvries €1,59
melk €0,65
yoghurt  €0,55
champignons  €0,79
katenspek, biologisch  €1,39
mandarijnen €1,49
brood  € 1,03
komkommer  € 0,79

Totaal vandaag: € 18,62

Avondeten: tomatengroentesoep met vermicelli en geraspte kaas, en een bruine boterham
(niet te zwaar, want ik ging nog flamenco dansen)

Donderdag

Uitgegeven vandaag:  € 0,-

Avondeten: bonensoep, hartige taart  (van bladerdeeg, aardappels,  prei, champignons, hüttenkäse, spek en geraspte kaas) met  mais-kaas-paprika-komkommersalade (de buuf at mee)

Vrijdag

Ik heb nog  € 2,38 over van mijn eetbudget, plus €12,21  van vorige week. Dat betekent dat ik dit weekend in feite nog €14,59 zou kunnen besteden, als ik dat heel graag zou willen. Of zal ik het liever maar opzij zetten? Als ik er nu nog eten bij ga kopen, is het eigenlijk geen hardcore minimum-maand meer. Aan de andere kant: mijn weekbudget is al aan de lage kant, dan mag het toch best op? Het hoeft ook weer geen masochistische vormen te gaan aannemen, niet waar…(zo denk ik dan, op zulke momenten, je voelt  de bui al hangen… )

Ik besluit het uit te geven (joh?), want… ik heb een leuk plan. Vanavond ga ik een viergangen-feestmaal bereiden voor meneer F. , om te vieren dat het zo goed gaat met consuminderen! Uiteraard  wel binnen het budget van €14,59. (De spruitjes en visschnitzels bewaar ik wel voor een andere keer.)

Aangekomen bij de Jumbo, vergeet ik  al  Marieke’s regels over de supermarkt als zeskamp, en bezwijk voor een paar verleidingen…

Uitgegeven:

gerookte makreel  € 2,14
toast € 0,45
gemarineerde kippendijen  (aanbieding) € 5,00
bubbels € 1,99
appelsap € 0,83
escargots in kruidenboter € 3,99

Totaal vandaag: € 14,40                 

… nog steeds binnen mijn budget, dat dan weer wel. Ik hou zelfs nog € 0,19 over (mijn saldo ‘overige zaken’ staat zelfs nog op €15,03)!

Avondeten: escargots, bleekselderijsoep, kip met krielaardappeltjes en mais-kaas-komkommersalade, voor ieder 3 glazen alcoholarme bubbels, chocolademousse van gesmolten chocoladerepen en slagroom (gegarneerd met gratis munt en gratis bosbessen)

In de eerste instantie was ik behoorlijk euforisch over het feit dat dit allemaal gelukt was binnen mijn budget. Maar achteraf heb ik toch wel spijt van die spotgoedkope dooie beesten. Die kip was waarschijnlijk plofkip. In hoeverre droeg dit nou bij aan de feestvreugde? Uiteindelijk vonden we de soep, salade, zelfgemaakte chocolademousse en goedkope bubbels het lekkerst. (Leermomentje!)

De bleekselderijsoep is overigens supersimpel: kook een paar stengels bleekselderij (deels gepureerd, deels in stukjes) in bouillon, doe er een lepel kruidenroomkaas doorheen, en maak het af met wat peper en fijngehakt bleekselderijloof bovenop. Verder heeft het niks nodig (hooguit voor de mensen die tóch vlees willen: wat reepjes ham, die doe je dan onderin de soepkom voor het opschenken).

Zaterdag

Uitgegeven vandaag:  € 0,-

Avondeten:  gebakken scharretjes, friet, salade en huisgemaakte aardbeienpudding toe (bij schoonouders)

Zondag

Uitgegeven vandaag: € 0,-

Avondeten: nasi met kliekjes gemaakt bij meneer F. (prei,ei, restje spitskool, ui, restje kip)

—————————————————————————————————————————–

Totaal uitgegeven deze week: €33,02 voor eten en 4,58 voor overige zaken.
WORDT VERVOLGD

Met dank aan Firma Fluitekruid

Geef een reactie