Holly Johnson – Vijf zaken die ik bereid was op te geven om te besparen

Het nu volgende artikel is een vertaald stuk van Wisebread, oorspronkelijk geschreven door Holly Johnson. Het artikel is geschreven vanuit het perspectief van een Amerikaanse. Voor iemand die écht van een minimum moet rondkomen is dit artikel soms wat lachwekkend. Maar toch zou het kunnen inspireren.

Een paar jaar geleden realiseerden mijn man en ik dat we financieel onderpresteerden. We zaten niet diep in de schulden en we hadden geen gat in de hand… maar we stonden op het punt een gezin te stichten. En hoewel er niet echt een crisissfeer hing, was er toch “iets” aan het vooruitzicht van kinderen dat ons deed realiseren dat we moesten leren om met minder te kunnen leven. Na bij onszelf te rade te zijn gegaan, was dat precies wat we besloten te doen.

Om de bal aan het rollen te krijgen, zochten we eerst naar mogelijkheden om onze maandelijkse uitgaven terug te dringen. Gelukkig kostte het ons niet veel moeite om uit te vogelen waar we moesten gaan snijden.

Nadat we onze uitgaven een paar maanden genoteerd hadden ontdekten we dat (a) onze uitgaven aan eten de pan uit rijsden, (b)ons entertainmentbudget niet echt was wat het zou moeten zijn, en (c) de aflossingen op onze auto veel te veel van ons vrij besteedbaar inkomen opslokte.

Waar ik afscheid van wilde nemen om te besparen.

Vanaf dit startpunt vertrokken we op een reis om te bepalen welke uitgaven we wilden schrappen. Dit zijn de vijf uitgaven die we vrijwillig opgaven (en die we totaal niet missen):

Kabeltelevisie

Hoewel er een tijd is geweest dat mijn TV-gedrag haast een parttime baan was, was ik meer dan bereid de stekker uit de tv te trekken en het voortaan zonder tv te doen. Aangezien onze maandelijkse rekening was opgelopen tot ruim US$ 80 per maand, was dit een besparing die we simpelweg niet konden negeren.

Maar we hebben de tv er niet helemaal uitgegooid. Alleen hebben we nu een goedkoper Netflix abonnement.

(Noot van de redactie: dit werkt in Nederland niet zo goed, want kabel is hier een stuk goedkoper. Maar wij hebben dan weer Uitzending Gemist.)

Afbetalingen auto

Dit kostte ons een paar maanden. Nadat we de eerste paar jaar van ons huwelijk netjes onze afbetalingen van de auto hadden betaald, besloten mijn man en ik hier een einde van te maken. In plaats van het minimum bedrag af te lossen, besloten we de aflossingen te verdubbelen of verdriedubbelen. Net zolang tot we van de schuld af waren.

Dat we niet meer elke maand US$ 350 op hoeven hoesten was zo een opluchting dat we zwoeren nooit meer een lening voor een auto af te sluiten. In ons geval betekent dat dat we voortaan in een tweedehands, ouder model rijden. Waarvoor we in contanten betalen. Maar de voordelen hiervan zijn enorm.

Uit eten

Hoewel we niet helemaal gestopt zijn met uit eten, hebben we wel drastisch gesneden in ons boodschappen- en voedselbudget. Daar waar we ooit meer dan US$ 900 per maand aan eten uitgaven, hebben we ons budget vastgesteld op US$ 500 per maand voor boodschappen, huishoudartikelen, afhaal- en thuisbezorgde maaltijden en restaurants.

Zelfs nu we twee kinderen hebben, zijn we slechts twee keer boven dat budget uitgekomen. En zelfs dan nog onder de US$ 600. We blijven binnen het budget doordat we onze maaltijden vooraf plannen en goedkope, eenvoudige maaltijden eten. En restaurants zijn nu gereserveerd voor speciale gelegenheden en weekends.

En hoewel ik doel ben op Thais eten en een hekel aan de afwas heb, was dit een offer dat ik graag bereid was te brengen. Een maandelijkse besparing op eten van US$ 300-400 heeft het makkelijk voor ons gemaakt om financieel grote stappen te maken.

Sportschool

Ik ben echt dol op de sportschool. En ik heb me sinds onze besparingsoperatie een paar keer ingeschreven voor een maand-kaart. Maar we waren slim genoeg om ons abonnement jaren geleden te schrappen.

We betaalden ruim US$ 70 per maand toen we voor het eerst besloten dat het dat geld gewoon niet waard was. En hoewel ik wel naar de sportschool ging, haalde ik het er niet uit.

Nu hebben we geen abonnement op de sportschool. Nu sporten we bij mooi weer buiten, aangevuld met trainings-DVDs en wat standaard uitrusting (haltertjes enzo) in de garage. Ik mis die uitgave van US$ 70 per maand totaal niet. En als ik geen tijd heb om te sporten, voel ik me ook minder schuldig.

Gedachteloos uitgeven

Toen we begonnen onze uitgaven bij te houden, ontdekten we dat de post “overige” wel heel hoog was. Geen van de individuele aankopen was reden tot zorg, maar alles bij elkaar werd het wel heel veel. Het is ongelofelijk hoe US$ 20-30 bij de Target, een nieuwe outfit, een spontaan avondje uit je budget totaal in puin laat lopen!

Sinds we onze uitgaven bijhielden en begonnen met een sluitend budget verdwenen al die ongeplande uitgaven als sneeuw voor de zon. Als iets aan het begin van de maand niet in ons budget was opgenomen, kochten we het niet. Punt uit.

Leren te leven zonder de extra’s

Ondanks dat deze veranderingen misschien wat drastisch mogen klinken, was het niet moeilijk eraan te wennen. Sterker nog: door ons te beperken tot een minimumbudget hebben we veel geleerd over wat je in het leven nu echt nodig hebt. En dat is niet eens zoveel.

En nu dat we het ons kunnen veroorloven wat van die uitgaven terug te brengen, doen we dit niet. Ik heb geleerd te houden van een eenvoudige, zuinige levenswijze zoals we die momenteel leven. En nu ik doorheb dat het prima mogelijk is gelukkig te zijn zonder allerlei luxe, is het geld dat we besparen gewoon een extraatje.

Geef een reactie