Geld besparen als je weinig tijd hebt

Geld besparen. Aangezien je deze site bezoekt is het absoluut iets waar je behoefte aan hebt. Er zijn legio manieren om geld te besparen. Je kunt je dag besteden aan het online zoeken naar koopjes. Je kunt een gigantische excelsheet gaan bijhouden met alle aanbiedingen om te ontdekken of er patronen herkenbaar zijn om daar volop van te profiteren. Je kunt zelf wasmiddel maken, of Febreze. Daar kun je grof mee besparen. Alleen: het kost wel allemaal tijd. Geen probleem als je werkloos bent en dagelijks een uurtje vacatures zoekt, maar als je behoort tot de groeiende groep mensen die keihard werkt maar toch niet rondkomt, dan liggen dit soort acties buiten je bereik.

Gelukkig kost niet elke besparingsmogelijkheid je veel tijd. Net zoals bij de methodiek uit het boek De Financiële Reddingsboei loont het ook hier om te beginnen met het plukken van het laaghangend fruit.

Laaghangend fruit

Mocht je de uitdrukking niet kennen, “het plukken van laaghangend fruit” betekent dat je begint met de makkelijkste bespaaracties, oftewel, je gaat die dingen doen, die je de meeste euro per minuut opleveren. Efficient bezuinigen dus, hoe gaan we dit doen? Er zijn een paar strategiën die je moet hanteren:

1) Ga voor de grote klappers

In plaats dat je een uur langer boodschappen doet om 5 cent op een pak koffie te bewaren, ga je die tijd voortaan spenderen aan grote klappers. Pak dat uurtje om eens heel serieus je zorgverzekering door te spitten: heb je dat aanvullende pakket wel nodig? Of kan het zijn dat je goedkoper uit bent als je die fysiotherapeut of alternatieve geneeswijze zelf betaald uit de premiebesparing? Ik heb dit vorige week zelf gedaan en ben tot de conclusie gekomen dat ik op die manier € 10 bespaar. En dat zélfs als ik die kosten van tandarts en fysio (mijn reden voor aanvullende verzekering) geheel zelf draag! Dus, bekijk je verzekering, zie waar je nu voor betaalt, bepaal of je dit wilt hebben en breng dan eens een bezoekje aan sites als Independer.

2) Voorkom lifestyle inflation

Laat dat gras van de buren lekker groener zijn. Heel vaak kopen we dingen niet omdat we ze nodig hebben, maar omdat we erbij willen horen. Of we kopen dingen die we niet echt nodig hebben, maar ach…best handig toch? Alleen wen je aan die dingen en zie je ze als essentieel. Zo kun je van oploskoffie naar een koffie-automaat groeien, welke vervolgens een Nespresso wordt. Niet doen. Toen je net op jezelf woonde was je toch ook tevreden met wat je hebt? Koop wat je nodig hebt, niet meer. Ga niet groter wonen alleen omdat het kan. Rij een wat kleinere auto. Tja, deze strategie is natuurlijk beperkt, maar maakt een groot verschil.

3) Vergroot je inkomen

Weet je nog dat ene uurtje om vijf cent te besparen waar ik het eerder over had? Als je dat enuurtje iets kunt verdienen (bijvoorbeeld door bij de buurvrouw te poetsen) dan is dat al snel gunstiger. Zelfs al zou je zwart werken (mag niet, niet doen dus, foei) en maar € 5 per uur overhouden, dan is dat al snel de betere keuze.

4) Koop koopjes en tweedehands

Toen ik mijn huis kocht heb ik het ingericht met nieuw meubilair. Met het meeste daarvan ben ik erg blij, alleen… het had stukken goedkoper gekund als ik de tijd had genomen om tweedehands spul aan te schaffen. Ook kleding kan vaak prima tweedehands (mijn Kerstoutfit, een gilet en jasje, kost me dit jaar € 10). En als iets wat ik toch gebruik in de aanbieding is, dan koop ik bij lang houdbare producten zo een jaarvoorraad.

Sommige dingen die ik hierboven noem lijken tegenstrijdig aan de boodschap uit het boek, maar dat is het niet. Deze bespaaracties passen prima in de eerste fase van het Financiële Reddingsboei bespaarmodel. Want uiteindelijk draait het om maximaal besparen, binnen de tijd die je gegeven is.

Geef een reactie