Een gratis bakkie troost

koffieOlie? Loonmatiging? Poldermodel? Vergeet het maar. Onze economie, onze hele samenleving, draait op één essentiële brandstof: koffie! Zonder koffie, stort de productiviteit in. Volgens de Nederlandse branchevereninging dronk de gemiddelde Nederlander in 2012 150 liter koffie per jaar. Dat zijn drie kopjes per dag, per persoon.

In de afgelopen jaren zijn we ook veel meer bijzondere koffies gaan drinken. Dure koffie ook. Op je caffeïneverbruik valt dus een hoop te besparen. Een paar tips:

1) Biets het van de baas

Ok, deze werkt alleen als je werk hebt, maar hij ligt enorm voor de hand: drink je eerste (en laatste) kopje van de dag op het werk. Elke werkgever met een greintje fatsoen heeft een koffie-automaat waar je gratis gebruik van kunt maken. Het is misschien geen Hazelnut Macchiato, hoewel ook de apparaten op het werk steeds meer variëteiten bieden, maar het is wel koffie!

Iedereen wordt er beter van: jij hebt je bakkie troost, en je werkgever profiteert van je hogere productiviteit. Dus skip die koffie onderweg, en drink op het werk.

2) Schroef je koffie zelf in elkaar

Niet echt natuurlijk, maar ik kon het niet laten om dit (flauwe) grapje over Ikea te maken. Want als je bij een vestiging in de buurt woont (op fiets- of loopafstand) dan zou je een IKEA-klantenkaart  kunnen nemen. Hij is gratis, en als je hem laat zien in het restaurant krijg je een gratis kop koffie of thee. Wel je portemonnee thuislaten, om te voorkomen dat je allerlei spul koopt dat je niet nodig hebt!

3) Doe je boodschappen

Als je toch boodschappen doet, pik dan ook gelijk een kopje koffie mee. Want bijna elke supermarkt heeft een koffie-automaat staan. Dus hop bij de Aldi en Lidl binnen voor je boodschappen, en scoor daarna bij de Albert Heijn een espresso. Goedkope boodschappen, gratis koffie. Het beste van twee werelden.

4) Pik een hotelletje

Dit is er eentje voor mensen met wat meer lef. Veel hotels bieden ’s ochtends gratis koffie aan gasten en bezoekers. Het is geen doen om te controleren wie er nu wel en wie geen gast (of bezoeker) van het hotel is, dus de controle is minimaal. Wandel een hotel binnen alsof je er hoort te zijn, ga zitten en geniet van je koffie. Het voelt misschien wat raar, maar als ze het je aanbieden is het geen diefstal. Maar als ze je aanspreken dat je moet betalen, dan betaal je natuurlijk. Je wilt niet, zoals deze Amerikaan, http://www.cbsnews.com/news/florida-man-charged-with-felony-for-stealing-a-cup-of-soda-from-mcdonalds-police-say/ een strafblad oplopen. Zie het als een leermoment: dit is dus niet de juiste locatie. Op naar de volgende!

Geef een reactie