Culinaire Ramp? Red je avondeten

Ben je net als ik “wel aardig in de keuken”, maar niet bepaald een topkok? Dan zul je ongetwijfeld weleens iets hebben laten aanbranden, of heb je andere culinaire rampen meegemaakt. Tja, weg met dat eten, dan maar afhaal. Of toch niet? Red je avondeten en bespaar geld!

1) Aangebrande rijst

*Snif, snif* Je bent even afgeleid en ineens ruik je iets aanbranden. Je rijst! Paniek!
Niet nodig, want het is makkelijk te redden. Haal de rijst van het vuur en leg er een sneetje witbrood bovenop. Dan het deksel weer op de pan. Na een paar minuten smaakt je rijst weer zoals het bedoeld was.

2) Kleffe rijst

Het is je dit keer gelukt de rijst niet te laten aanbranden. Maar het resultaat is ook neit geweldig. Het is nat, klef, een grote kleverige massa. Wat nu?

Spoel de rijst af met wat koud water en gebruik je vingers of een vork om de korrels weer los van elkaar te maken. Lukt dit niet, omdat de rijst echt te ver heen is? Maak er dan een rijstcake of pudding van, of verwerk het in een vegetarische burger.

3) Soep te zout

Een snufje zout, voor de smaak. Alleen zo jammer dat het dopje van het zoutvaatje los zat. Nu is de soep te koud. De oplossing is simpel: gooi er wat water bij, of eventueel wat extra bouillon. Als de soep hierdoor te waterig wordt, voeg je wat pasta of rijst toe. Dit absorbeert een deel van de smaak én zorgt voor wat body. Nu heb je in plaats van mislukte soep weer goede soep, en nog genoeg voor een extra maaltje ook nog!

4) Kleefpasta

Als je pasta aan elkaar kleeft, voeg je gewoon wat olijfolie toe (één of twee lepeltjes). En dan maar roeren. Niet alleen wordt de pasta weer los, door de olie smaakt het iets lekkerder én krijg je essentiële vetten binnen.

5) Kapotgekookte groenten

Hier staat de Nederlandse keuken bekend om: vlees, aardappelen en kapotgekookte groente. Alleen willen we dat niet meer. Wat je dan wel met je groente kunt doen? Pureer het, en gebruik het als basis voor een voedzame en smakelijke groentesoep. Voeg tijdens het pureren een beetje water of bouillon toe, zodat je de ideale structuur krijgt. Daarna gaat het in een pannetje, met wat zout, peper en kruiden en je hebt een heerlijke soep.
Als je een klein kind hebt, kun je de gepureerde groente ook gebruiken in plaats van dat dure Olvarit.

6) Te pittig

Een pepertje op zijn tijd is erg lekker, maar soms is het té. Als je maaltijd te pittig gekruid is, kun je voorkomen dat je eters rood aanlopen door een heel klein beetje suiker toe te voegen. Maar je kunt natuurlijk ook de maaltijd “verdunnen” door meer groente of vlees toe te voegen. Dan heb je gelijk genoeg om er nog een andere dag van te eten. Of serveer de maaltijd met een beker melk om de pittigheid te neutraliseren.

7) Verpest vlees

Vlees aangebrand? Je kunt het weggooien of aan de hond van de buren voeren. Maar je kunt het ook gewoon vermalen tot een soort gehakt en dit dan gebruiken bij taco’s of pasta.

8)Nat vlees

Als je teveel vlees tegelijk in de pan hebt gedaan, kan het vocht vaak niet goed meer verdampen. Je krijgt dan vlees dat niet helemaal lekker gegaard is. Eerder gekookt. De oplossing? Gebruik een extra pan en bak het nog een beetje op.

9) Droge koekjes

Iedereen is dol op koekjes. Maar wat nu als je koekjes probeert te maken maar het deeg niet wil plakken? Dan kun je het deeg natuurlijk wat verdunnen met een beetje melk en op het beste hopen. Maar je kunt het droge deeg ook gebruiken als “crumbs”, door het als garnering over andere koekjes of taarten te strooien. Voeg dan wel een bindmiddel toe (zoals honing, of maple syrup).

Geef een reactie