Blijf opletten als je goedkoper wilt tanken

Bij het onbemande tankstation tank je altijd goedkoper. Toch? Nee, uit onderzoek van RTL Nieuws, waarbij het gebruik maakte van de gegevens van het brandstofpasbedrijf van Tom de Ridder toont aan dat bij 12% van de onbemande tankstations er vlakbij een goedkoper -bemand- alternatief is.

Voor dit onderzoek werd de prijs van een liter euro loodvrij van 2355 tankstations vergeleken.

Gemiddeld goedkoper

Gemiddeld is de prijs bij onbemande stations wel degelijk goedkoper. Maar dit is niet per sé vanwege het onbemand zijn, maar komt ook door de locatie. Door de hoge brandstofprijzen langs de snelweg. waar de pompen op één na, allemaal bemand zijn, kan een vertekend beeld optreden.

Aan de andere kant hebben bemande pompen hogere kosten, waardoor ze minder op prijs kunnen concurreren.

Eén van de tankstations die goedkoper zijn dan de onbemande stations in de buurt is het benzinestation van Jan Plekkeboel in Soest. Ondanks het personeel is hij al jaren de goedkoopste in de buurt. Plekkeboel kan de prijs zo laag houden door op de kosten te letten. Hij maakt geen gebruik van flexwerkers, maar heeft één voltijder in vaste dienst. Flexibele inzet is uiteindelijk duurder, zo vindt Plekkeboel. De winkel helpt de winst te verhogen, maar is minder belangrijk dan je zou kunnen denken.

Steeds minder bemande stations

Volgens een rapport van de Rabobank daalt het aantal bemande pompen in Nederland overigens al jaren. Dit is ook zichtbaar in de omzet, die in 2013 met 1,2% daalde.

Volgens Richard Jeurissen, sector-econoom Automotive bij de Rabobank, komt dit doordat de vraag naar brandstof afneemt. Zuinige auto’s en de opkomst van telewerken zijn hiervan de oorzaak. “Het is voor pomphouders belangrijk om klanten vast te houden en daarom moeten ze meegaan met de prijs van onbemande pompstations. Ze moeten dan extra letten op de kosten en waar mogelijk meer omzet halen uit de winkel.”

Tool

RTL Nieuws heeft samen met Athlon Carlease overigens een mooie tool ontwikkelt, waarmee je makkelijk kunt zien waar je bij jou in de buurt het goedkoopst kunt tanken. Een waardevolle site, die aan je bookmarks niet mag ontbreken.

Je vindt de goedkoop-tanken tool hier.

 

RTL Nieuws

Geef een reactie