Bespaartip: Water koken

Ken je dat? Je hebt zin in een kop thee. Dus ga je wat water koken. Je vult je de waterkoker of zet je een gevulde waterketel op het gas. Dan wacht je een tijdje en je hebt je kokend water. Je schenkt je thee in, hangt het theezakje erin en zet de ketel terug.

En die is niet leeg.

Zonde

Best zonde, eigenlijk. Want dat betekent dat met het water koken energie hebt gespendeerd terwijl je het gekookte water niet gebruikt. Weggegooid geld.

De oplossing is simpel. Zelfs zo simpel, dat toen ik deze tip hoorde ik mezelf voor het voorhoofd sloeg. Waarom heb ik dit niet zelf bedacht?

Meer is meer

Je kunt natuurlijk heel precies proberen af te meten hoeveel je nodig hebt. Door je kopje als maatbeker te gebruiken. Maar ja, dan gaat er altijd wat water verloren. Je knoeit wat bij het overgieten. Of misschien verdampt er een (te) groot deel van het water. Daar zit je dan, met je halfvolle kopje thee.

De andere oplossing is om niet minder water te koken, maar juist meer. Dat klinkt op het eerste gezicht onlogisch. Hoezo bespaar je energie door juist meer water te verhitten? Dat komt doordat je nog een extra stapje moet zetten: het overgebleven kokende water giet je in een goed isolerende thermoskan. Zo kun je het warme water gedurende de rest van de dag nog gebruiken. Voor een ander kopje thee, of misschien door het bij het koken te gebruiken.

Geef een reactie