Bespaartip: Goedkoper rijden

Vandaag een tip voor de gelukkigen onder ons die zich de auto nog (net) kunnen veroorloven: goedkoper autorijden.

Hoe?
Simpel: door rustiger te rijden.

Door rustiger te rijden, bespaar je niet alleen fors in de kosten, maar je merkt er eigenlijk ook heel weinig van. Sterker nog, je voelt je er rustiger bij. Want terwijl je bij de maximumsnelheid geregeld op de rem moet staan omdat iemand een dwaze inhaalactie uitvoert (en je dus steeds gas geeft, remt, gas geeft, remt) kun je met een snelheid van een kilometer of 10 onder de maximum snelheid prima met het verkeer meestromen, zonder steeds in te hoeven grijpen. Het verschil in reistijd? Op een afstand van 80 kilometer nog geen vijf minuten!

Hoe bespaart rustiger rijden?

De besparingen die je boekt door het gaspedaal minder te laten slijten zijn velerlei en lopen tot de meest banale dingen als lagere slijtage aan je banden. Maar de twee belangrijkste besparingen die je realiseert zijn de volgende:

1 ) Minder tanken

Door rustiger te rijden bespaar je fors op je benzine (of diesel) kosten. Sinds ik mijn huidige auto heb gekocht, heb ik elke tankbeurt bijgehouden hoeveel ik tankte, en wat de kilometerstand was. Dit hou ik bij in een zelfgebouwde exceltool (hopelijk binnenkort op deze site beschikbaar). Wat blijkt? Rijgedrag heeft een fors effect op de kosten.

Sommige perioden had ik haast, en reed ik standaard de maximum snelheid (of 5 km erboven). En andere keren reed ik wat rustiger (maar nog altijd niet langzaam). Het verschil? Als ik 120 km/u reed, haalde ik gemiddeld 16,4 km uit een liter. Bij 110 km/u steeg dit naar 18,5 km. Een besparing van 12%. Dat is toch fors te noemen, vooral bij de huidige benzineprijzen!

2) Minder fanmail van het CJIB

De tweede besparing ligt ook voor de hand. Je krijgt minder post van het CJIB vanwege te hard rijden. En als een boete op zijn minst al € 40 per keer kost, tikt dat aardig aan. Maar goed, deze besparing realiseer jij natuurlijk niet, want als gezagsgetrouw burger rijd je natuurlijk nóóóóit te hard…

 

Geef een reactie