13 redenen dat je uitgaven uit de hand lopen

Aan het eind van mijn stufi heb ik altijd een stukje maand over, Loesje

Deze wijsheid gaat helaas niet alleen voor studenten op. Ook voor mensen met een uitkering of salaris geldt dit vaak. En ook voor jou, anders zou je deze site niet bezoeken. Maar waar blijft het geld? In onderstaande lijst noem ik 13 oorzaken van het feit dat er meer geld uit gaat dan je lief is.

1) Je koopt dingen die niet in de aanbieding zijn

Verrassend he? Ik spreek zo vaak over de fout die velen maken door zaken te kopen die in de aanbieding zijn die ze normaal niet kopen. Maar het werkt ook andersom: waarom zou je iets kopen wat je nodig hebt als het niet in de aanbieding is? Een broek of truitje heb je niet stante pede nodig. Wacht op de uitverkoop. Ook de dagelijkse boodschappen stem je af op de reclame folders: koop de producten die je gebruikt als ze in de aanbieding zijn en neem een voorraad mee. Genoeg tot de volgende folder.

2) Je bewaart je versproducten niet goed

Je kunt veel geld besparen door versproducten te kopen in plaats van “pakjes”. Maar dan moet je het wél goed bewaren. Dus leer van buiten: wat moet je koelen, wat kun je invriezen. Wat blijft goed in een bakje. Voorkom dat je eten weg moet gooien.

3) Je kijkt het bonnetje/de factuur niet na

Controleer je bonnetje altijd. Want fouten worden gemaakt. En die zijn niet altijd in je voordeel. Een korting die niet is verrekend. Of misschien zijn er drie flessen aangeslagen terwijl je er maar twee hebt. Controleer elke bon, en elke afschrijving. En zet de fouten zo snel mogelijk recht.

4) Alles zit continu in het stopcontact

De lader in het stopcontact, de halogeenlamp, de video die je niet gebruikt. Als het in het stopcontact zit, verbruikt het stroom. Niet veel, maar op jaarbasis toch al gauw een paar tientjes. Zonde!

5) Je gelooft ook echt dat een Merk beter is dan huismerk

Koop producten zonder fancy merknaam. Ze kosten een stuk minder en zijn vaak net zo goed. Want die bekende merknaam is alleen bekend omdat de aanbieder sloten met geld besteedt aan marketing. En waar denk je dat hij het geld vandaan haalt..? Precies. Dus koop white label. Of het nu gaat om cola of over medicijnen. Zonder merkje is het een stuk goedkoper.

6) Je durft niet te onderhandelen

Er wordt wel eens gezegd dat succes in het leven afhangt van het aantal ongemakkelijke gesprekken dat je durft aan te gaan. En onderhandelen (pingelen) is voor velen een ongemakkelijk gesprek. Maar…nee heb je, ja kun je krijgen. Dus stel alles ter discussie. Onderhandel over alles. Bespaar.

7) Alleen leven

Tricky, want om nu iemand van straat te plukken en meteen een samenlevingscontract te sluiten, dat gaat wel ver. Maar feit is dat een solitair leven duurder is dan een gedeeld huishouden. Gelukkig hoef je niet meteen in het huwelijksbootje te treden (dat is op zichzelf al duur). Je kunt ook een roomie in huisnemen. Bijvoorbeeld een student die een kamer kost. Maar denk hierover wel na, want een onverantwoordelijke huisgenoot zal je veel kopzorgen baren en zorgt voor hoge uitgaven aan paracetamolletjes. Dus zorg voor goede, duidelijke afspraken en zet deze op papier.

8) Je zoekt niet uit of je leningen kunt herfinancieren

Stel je hebt een lening die je 8% kost. Waarom zou je die (waar mogelijk) niet aflossen met het geld dat je elders tegen 4% kunt lenen? Hoe minder rente je over je leningen betaald, hoe meer geld je over hebt voor aflossingen. Want onthoudt: geld lenen kost geld!

9) Je blijft trouw aan je huisbank

Veel mensen nemen al hun bankproducten bij één grote bank af. Lekker makkelijk, dat hypotheek, spaarrekening, betaalrekening en verzekeringen bij dezelfde partij zitten. Maar als je een beetje gaat shoppen blijkt de spaarrente (spaarrente.nl) bij die ander toch net wat beter, en de verzekering blijkt bij weer een ander net weer wat goedkoper.

10) Je hebt geen enkele betaling geautomatiseerd

Sommige rekeneningen komen elke maand terug. Huur, electra, dat werk. Het loont om voor deze rekeningen een automatische betaling in te plannen, liefst de dag direct nadat je je inkomsten hebt ontvangen. Zo weet je zeker dat je de belangrijkste dingen meteen betaald hebt en je niet geconfronteerd wordt met verhogingen, boetes en incassotrajecten.

11) Je gebruikt geen spaarlampen

Gebruik je echt nog steeds een 60 watt lamp terwijl een 6 watt spaarlamp net zoveel licht geeft…? Echt? Vanaf nu koop je alleen nog maar spaarlampen. Ze zijn wel duurder, maar gaan ook langer mee. Dus je bespaart er mee.

12) Je blijft je huis altijd maar stoken

Waarom continu stoken? Is het echt nodig dat je huis 19 graden is als je op je werk zit? En ’s nachts, als je slaapt, kan het ook wel wat minder. Zet die thermostaat lager, een uur voor je naar bed gaat. En pas aan als je ’s avonds thuis komt. Want ’s ochtends stoken, voor die drie kwartier dat je rondrent, is zonde. Je krijgt het warm van de drukte van je ochtendroutine en tegen de tijd dat je huis is opgewarmt moet je weer op pad.

13) Je hebt een TV abonnement

De meeste TV programma’s voegen nu niet bepaald iets toe aan je leven. Ze maken dat je passief op de bank zit, terwijl je zoveel meer zou kunnen doen. Je zou kunnen lezen, of vakkennis kunnen opdoen. Of in de tuin kunnen werken aan je eigen groentetuintje. Of bij de buren tegen een kleine vergoeding bijbeunen. Zeg de kabel op, bespaar geld en maak meer van je leven.

Geef een reactie