10 simpele huishoudgewoontes waarmee je op je energierekening bespaart

Ken je dat? De jaarafrekening valt in de bus. En wat een schok: je moet nog een paar honderd euro bijbetalen. Weet dat je daarin niet de enige bent. De schrik leidt ertoe dat elk jaar weet-ik-hoeveel mensen hun gloeilampen vervangen door spaarlampen en isolatie aanbrengen. Prachtige manieren om energie besparen. Maar wat schiet je ermee op als je aan de andere kant alles de hele tijd maar aan laat staan?

De beste manier om te besparen op energie: je gewoontes aanpassen.

1) Trek de stekker eruit

Gemiddeld genomen is het stroomverbruik van stand-by apparatuur goed voor 10% van de stroomrekening. Zelfs als je ze niet gebruikt, vreten allerlei apparaten (ja, zelfs de lader van je telefoon) stroom. Sommigen noemen dit sluipverbruik, anderen kiezen voor de term “vampier-stroom”. Vooral computers en TV zijn grote boosdoeners. De oplossing is simpel: trek de stekker eruit. Of gebruik een contactdoos met aan/uit knop.

2) Droog de was ouderwets

Je wilt niet weten hoeveel stroom een wasdroger gebruikt. Een wasdroger uit 2010 gebruikt per droogbeurt ruim 1,35 kWh. Een ouder apparaat uit 2000 slurpt zelfs 3,95 kWh op. (Om nog maar te zwijgen van een machine uit 1990, die 5,20 kWh vreet). Dat tikt aan. Je kunt op jaarbasis zo enkele tientjes besparen door je was gewoon ouderwets op een droogrek te hangen. Liefst buiten, want de verse wind helpt je kleding een frisse geur te geven. Maar binnen kan ook prima.

(Bron: Greenem.nl).

3) Kleine maaltijd? Gebruik een mini-oventje

Als je iets op wilt warmen in de oven, maakt het weinig uit of je een grote schotel maakt, of een kleintje: die hele oven moet verhit. Maar waarom zou je voor een kleinere schotel niet een klein oventje gebruiken? Dus: heb je een kleiner model oventje (of kun je die ergens van iemand “overerven”), gebruik die dan voortaan.

4) Afwassen doe je met de hand

Afwassen doe je natuurlijk ook gewoon met de hand. En uiteraard met een teiltje. Hiermee hoeft niet elke keer water verhit te worden tot 80-90 graden celsius.

5) Was met kouder water

Wist je dat warm water voor veel mensen ruim 15% van de energierekening omvat? Koud douchen zullen de meeste mensen niet zo zien zitten, maar de was kan vaak wel op een lagere temperatuur gebeuren. Kies bij het wasprogramma standaard een temperatuur van 10 graden lager dan op het labeltje staat. Je merkt er niets van, behalve dan in je energiegebruik. Ook veel andere dingen kun je prima met koud water doen: handen wassen, tanden poetsen, een deel van de afwas, enzovoort

6) Doe de oven wat eerder uit

Als je met de oven eten bereidt, weet je dat je hem bijvoorbeeld 30 minuten op 220 graden moet houden. Maar dat betekent niet dat je die oven ook de volle periode op volle kracht moet laten draaien. Als je de oven tien minuten eerder uitzet, kun je met de hitte die reeds in het apparaat aanwezig is prima vooruit. Je eten wordt net zo gaar en lekker als normaal, alleen bespaar je zo 25%-33% van de energie die je erin hebt gestoken.

7) Stook alleen waar je bent

Mijn CV-monteur merkte een keer op dat het onzin is om met een HR-ketel in sommige kamers de radiatoren dicht te draaien: dat is alsof je een Ferrari hebt en er vervolgens maar 20 km/uur mee gaat rijden. Zei hij. Tja, dat kan zijn. Maar ook een Ferrari die stilstaat is duurder dan eentje die rijdt. Dus stook alleen in de ruimtes waar je ook echt aanwezig bent. Zelf stook ik de woonkamer, en soms de werkkamer. Voor de andere ruimtes vind ik het niet nodig. Vooral stoken op de badkamer is pure onzin: voor die paar minuten per dag dat je daar aanwezig bent…!

8) Sluit deuren en ramen

Als je stookt, wil je de hitte vasthouden. Dus doe je buitenduren en -ramen dicht. Logisch. Maar ook binnenruimtes kun je afsluiten, om de warmte daarmee vast te houden. Dus hou die binnendeuren ook dicht! Dit kan zo 10% op je rekening besparen!

9) Gordijnen en luiken: open in de winter/’s zomers dicht

Heb je luiken of zonwering? Dan hou je die zomers dicht om de hitte buiten te houden. Maar ’s winters zet je ze overdag open om de zon binnen te laten en te profiteren van elk beetje warmte wat hij te geven heeft. Vergeet alleen niet om ze net voor zonsondergang weer te sluiten, om dan vast te houden wat je hebt.

10) Hou de meter in de gaten

Weet ook dat er bij het electriciteitsbedrijf mensen werken. Mensen maken fouten. Dus hou in de gaten of hun rekeningen wel overeenkomen met de meterstanden. Hou maandelijks bij wat je standen zijn, zodat je zeker weet dat je energierekening klopt.

Geef een reactie