Centenschrapen maakt (soms) arm…

Financiële meevaller slim gebruikenStel, je wandelt ergens en je vindt een cent op straat. Is het dan de moeite waard om je te bukken en op te rapen? Natuurlijk, zul je zeggen. Gevonden geld is gratis!

Maar wat als de financiële waarde van het oprapen hoger is dan de financiële waarde die je met de cent verwerft? Wat als de waarde van de cent zo marginaal is, terwijl de waarde van de tijd die je eraan spendeert veel groter is? Dan zou je er beter aan doen het te laten liggen.

Rare gedachte? Misschien wel. Maar toch zijn er heel veel mensen die willen bijverdienen. Alleen spenderen ze daarbij zoveel tijd, dat het de verdiende centen niet waard is. Ze bukken zich om een cent op te rapen en hebben daarbij niet door dat er een stuiver uit hun borstzak valt.

Rekenen met centen

Om te weten hoeveel tijd je aan het oprapen van een cent mag spenderen om het rendabel te zijn, heb je twee grootheden nodig. Namelijk het inkomen per uur dat je met je freelance werk verdient. En de tijd die het kost om je cent op te rapen. In onderstaande grafiek is af te lezen hoeveel seconden je mag spenderen aan het oprapen van een cent, bij een bepaald inkomen. De grafiek is in dollars, maar dat maakt voor de werkwijze niet uit. Zoals je kunt aflezen heb je bij lagere inkomens meer tijd voor het oprapen van een cent. Logisch, want je tijd kost minder. Bij $18 is het redelijk om ongeveer 2 seconden te besteden. Kost het langer dan dat, dan leg je erop toe.

Bron: BigThink(2016)

Bron: BigThink(2016)

Stel dat je een uur lang elke seconde een cent opraapt. Dan heb je met één minuut 60 cent verdiend. Een uur lang doorgaan betekent dat je € 36 hebt bijeengespaard. Los van eventuele rugklachten die dit je oplevert, heeft dit dus alleen zin wanneer je minder dan dat bedrag had kunnen verdienen. Maar als je twee seconden nodig hebt, dan zit je met een uurloon van € 18 al op de grens.

Uiteraard gaat deze rekensom er wel van uit dat je je tijd niet op een andere manier had kunnen inzetten. Misschien heb je geen manier om op dit moment geld te verdienen. Maar dan is de vraag: hoeveel is je vrije tijd je waard? Zou jij een uur vrije tijd opofferen om daarmee € 18 te verdienen? Waar ligt jouw grens?

En nu serieus

Bovenstaande rekensom is natuurlijk totaal niet realistisch. Want hoe vaak komt dit voor? Nou…inderdaad: nooit. Maar toch is de denkwijze belangrijk.

Want steeds meer mensen beginnen te hosselen. Ze verhuren een kamer op AirBnB. Ze verkopen maaltijden via Thuisafgehaald.nl

Allemaal mooie manieren om bij te verdienen. Maar alleen als je je tijd niet op een andere manier beter weet te spenderen. Want neem nou Thuisafgehaald.nl. Deze site heeft als uitgangspunt dat je de maaltijden moet aanbieden tegen de inkoopprijs van de ingrediënten.

Uiteraard doe je dat niet, want je moet ook het gas betalen. En je stopt er tijd in. Volgens de site ligt de gemiddelde prijs voor een maaltijd rond de € 4,20. Daarvan betaal je hen een fee, dus zeg dat je € 3,95 voor een portie overhoudt. Stel je maakt een maaltijd met kip, saus en rijst. 300 Gram kipfilet kost € 2,75 (Albert Heijn, 14 december 2016). Rijst kost je 10-15 cent. De saus is € 1,75. Totale kosten: € 4,65. Hiermee maak je drie porties. Opbrengst: € 3,95 x 3 = € 11,85. Je verdient € 7,20 (geen rekening houdend met de kosten voor gas e.d.).

Hoe lang wil je hiervoor in de keuken staan?

Als je werkloos bent, maakt het op zich niet uit, want je hebt geen andere bron van inkomsten. Maar als je een drukke baan hebt voor 40 uur per week, en je kunt je kinderen hooguit anderhalf uur per dag zien, dan wordt de afweging ineens heel anders. Dan ga je geen uur werken voor € 7,20. En dan ga je ook je hele dagplanning niet aanpassen alleen omdat je klant per sé wil langskomen op het moment dat je je zoon zijn verhaaltje voorleest.  Dan is je tijd meer waard.

In een tijd dat de “gig economy” steeds verder groeit, neemt het aantal mensen dat dergelijke afwegingen zou moeten maken elke week toe. Velen denken er echter niet zo over na. Je zou bijvoorbeeld eens moeten navragen bij AirBnB hosts hoe ze tot hun prijs komen. Goede kans dat er nooit is nagedacht over toeristenbelasting, of de inkomstenbelasting. En hebben deze verhuurders nagedacht over de tijd die ze nodig hebben om te communiceren met gasten, te wachten tot ze arriveren? De tijd die nodig is voor het uitchecken, schoonmaken en dergelijke?(*)

Waarom een uitnodiging om de komende weken goed te gebruiken. Spendeer tijd met vrienden, familie en geliefden. Geniet van de kerstdis en -boom. Maar gebruik ook even een rustig moment om bij te komen en stil te staan bij de vraag: hoeveel is mijn vrije tijd me waard. En zijn de extra inkomsten van klusjes voldoende om vrije tijd op te offeren?

(*) Nu ik dit zo schrijf, begin ik me serieus af te vragen of ik zelf niet gewoon moet stoppen met de verhuur.
Bron: Dit artikel is geïnspireerd door een post op BigThink. Dat is ook de bron van de afbeelding

Geef een reactie