Voor u gelezen: Koken voor 4 personen voor € 5 (Merlien Welzijn)

Met een beperkt budget je gezin goed voeden een haast onmogelijke uitdaging? Toch niet. Het is heel goed mogelijk om een vierpersoonsfamilie (twee volwassenen en twee kinderen) voor minder dan € 5 een goede, gezonde avondmaaltijd voor te zetten.

Dit laat Merlien Welzijn zien in haar boek, dat de toepasselijke titel “Koken voor 4 personen voor € 5” heeft gekregen. Welzijn groeide op in een éénoudergezin, waar haar vader de grootst mogelijke creativiteit aan de dag legde om elke dag weer, van een laag budget, iets gezonds op tafel te zetten.

Ze leert ons kruiden en specerijen strategisch in te zetten. En inderdaad, ze heeft gelijk. Die gekookte of gewokte witte kool wordt ineens een stuk aantrekkelijker (en dus smakelijker) door er wat kurkuma aan toe te voegen. Doordat het geel kleurt, lijkt het ineens iets heel anders, en wordt kool weer lekker.

Of wat te denken van witte bonen in tomatensaus? Ik heb dit vroeger een tijd veel (heel veel) gegeten, tot er een moment was waarop het me echt tegen begon te staan. Daarna heb ik het jaren niet meer aangeraakt. Welzijn levert een goedkoop recept aan, dat mij er tot mijn stomme verbazing toe motiveerde om het eens uit te proberen. Dus vanavond eet ik weer eens witte bonen in tomatensaus.

Ze gaat echter verder dan alleen recepten. Ze gaat ook in op het handig gebruiken van je opslagruimte, het inzetten van restjes en het selectief inkopen. Haar idee is dat je geen boodschappen hoeft te doen als iets op is, maar pas als je een bepaalde categorie niet meer kunt vervullen. De categoriën die ze gebruikt zijn ontbijt, lunch, warm eten, drinken en fruit.
Een hele simpele benadering, die voor mij echter wel nieuw was. Als mijn brood op is, ga ik altijd brood halen, maar volgens Welzijn zou het dan handiger zijn als ik in mijn kastjes kijk en dan ontdek dat ik nog wat crackers of beschuit heb, of misschien dat ik met muesli ook wel kan ontbijten. Soms zijn nieuwe inzichten zo eenvoudig, maar heb je iemand nodig om je erop te wijzen…

Overigens heeft ze ook voor de speciale momenten wat recepten opgenomen. Chef-kok Ron Blauw heeft een paar feestelijke recepten voor onder de € 10 aangeleverd en ook voor de verjaardagen van de kinderen heeft Welzijn een goedkope traktatie gevonden.

Het boek bevat wel een paar dingen die slordig overkomen. Zo staat er op een tussenpagina dat we geleerd hebben hoe je honderden siropen kunt maken, maar het recept daarvoor heb ik niet teruggevonden.

Desalniettemin, een inspirerend boek, waarmee je vast en zeker gaat besparen.

Een gedachte over “Voor u gelezen: Koken voor 4 personen voor € 5 (Merlien Welzijn)

  1. Pingback: WIN: boek “Koken voor vier personen voor € 5″ | Financiële Reddingsboei

Geef een reactie