Vergeef jezelf je zonden

Als je de tips op deze site een beetje volgt, dan weet je dat er maar één manier is om financieel onheil af te wenden. Discipline is hierbij belangrijk. Maar, hij die zonder zonde is…werpe de eerste steen. Mocht je namelijk de illusie hebben dat ik nooit misstappen maak, dan moet ik je teleurstellen.

Want ook ik heb mijn vergissingen….

De afgelopen maanden waren voor mij financieel goed. Ik heb een goede tijd betaald werk kunnen verrichten en heb hierdoor mijn rekeningen (ook die al wat langer lagen) kunnen betalen, wat kleinere schulden kunnen aflossen én zelfs wat extra geld in de aflossing van mijn hypotheek kunnen stoppen. Maar vorig weekend ging ik in de fout…

Ik  zat namelijk al een hele tijd aan te kijken tegen een aantal zaken die ik hoognodig moest aanschaffen. En dit weekend was er één ding dat niet meer kon wachten. Dus ben ik naar het buurdorp gegaan om daar het hoognodige in te kopen. Vooral huishoudelijk spul en boodschappen.

Veel kleine aankopen. Allemaal nuttig en op de lange termijn deels zeker ook renderend (bijvoorbeeld de telescoop-ramen-reiniger) maar heel stiekem heb ik met al die kleine aankopen tussen de twee- en driehonderd euro uitgegeven!

Combineer dat met de rente en aflossing van de hypotheek die ook deze week plaatsvonden, én een belastingaanslag en mijn banksaldo bleek ineens een stuk lager dan verwacht. Oeps!

Zo zie je maar, ook ik maak fouten…

Wat te doen?

Deze vergissing is natuurlijk, simpel gezegd, oliedom. Maar het is een feit dat ik hem gemaakt heb, dus wat nu? Het is nu makkelijk om snel door te slaan en (onder het maken van zelfverwijten) nog harder in te grijpen. Maar je kunt het moment ook gebruiken om ervan te leren. Te beseffen dat niemand perfect is en dat we allemaal fouten maken. Vergeef het jezelf en wees gesterkt in je overtuiging dat je het systeem, je financiële plan, moet blijven volgen. En de volgende keer dat ik hoognodige aankopen moet doen…trek ik eerst geld uit de muur en laat ik de PIN-pas thuis.

 

Geef een reactie