Meevaller? Hoe ga je dat geld besteden?

Zelfs als je financieel echt in zwaar weer zit, heb je soms een financiële meevaller. Dat kan van alles zijn; een kleine erfenis, een cadeautje van je grootouders, of het uitbetalen van je overuren.

Met dat geld in je zak is natuurlijk de grote vraag: waar ga je dit aan uitgeven? Vooral in deze maand zijn er zat gelegenheden om je geld te spenderen. Een mooie kerstboom? Een nieuwe outfit voor dat Kerstfeest, een weekendje weg.

Het zal je niet verbazen dat ik je stellig afraad je geld op die manier te verspillen. Mocht je het nog niet weten…. je zit krap. Dus keeping-up-with-the-Joneses is het laatste wat je moet doen. Laat die Kerstboom zitten (of zoek als je écht moet een tweedehands kunstboom), draag die oude outfit nog eens en een weekendje weg…. dat kún je niet menen.

Nee, in onze situatie moet je zorgen dat deze onverwachte meevaller blijvend effect oplevert. Maar welke keuzes moet je maken? Of je meevaller nu in de duizenden euro’s loopt, of “slechts” een paar honderd euro, zorg dat je er het uiterste uithaalt. Lees verder om op ideeën te komen.

Prioriteit 1: Verlaag je schulden

Het duurste wat je hebt, zijn je schulden. En dat is niet alleen de hypotheek of je Persoonlijke Lening. Ook de rekening die je nog open hebt staan bij de Wehkamp telt mee. Het aflossen van schulden is het slimste wat je kunt doen met je geld. Zoek uit welke schulden je hebt en wat deze je op jaarbasis aan rente kosten. Tel hierbij ook eventuele boetebedragen voor te laat betalen bij op. Betaal de duurste af. Als je schulden hebt bij een club als Wehkamp of Neckermann ben je zo 15% rente op jaarbasis kwijt. Kijk…dat tikt aan.

Of misschien (waarschijnlijk) sta je rood bij de bank. De rente varieert per bank, maar mijn eigen bank rekent hiervoor 9%. Ook dat is de moeite. Trouwens, als je toch afgelost hebt, kijk dan of je je limiet kunt beperken.
Overigens zul je niet al je schulden kunnen aflossen. Bij sommige (zoals de hypotheek) zal een aflossing altijd een bepaald minimumbedrag zijn. En ook andere schulden kunnen aflossingsbeperkingen hebben. Misschien mág je een bepaalde schuld niet eens versneld aflossen, of tot een maximum jaarbedrag (weer de hypotheek).

Prioriteit 2: Rekeningen

Er is weinig in het leven waar je op kunt rekenen. Behalve de rekening. De rekening komt altijd en als je niet op tijd betaalt, loopt hij nog eens op. Kijk waar je iets schuldig bent en pik de belangrijkste eruit. Want als je door nu die € 25 te betalen de € 50 incassokosten kunt besparen… doen.Prioriteit 2: Bouw buffer op

Schulden afgelost? Wow! Goed gedaan. Je bent al verder dan de meesten. Want de meesten van ons hebben altijd de hypotheek nog.  Maar je hebt nu dus nog wat geld over. Top!

Tijd om je buffer op te bouwen.  Maar hoeveel geld moet je achter de hand houden? Het NIBUD heeft hiervoor een programmaatje geschreven: De Bufferberekenaar.

Prioriteit 3: Genereer cashflow

Tenslotte is het verstandig om te kijken of je deze onverwachte financiële boost kunt omzetten in een permanent voordeel. Je wilt een positieve cashflow genereren (oftewel: je wilt het geld zó inzetten dat je hier elke maand voordeel van plukt. Belangrijk is dan te weten dat je moet zoeken naar veilige “investeringen” waarvan de opbrengst in ieder geval hoger ligt dan eventuele schulden die je niet hebt kunnen aflossen.

Zelf heb ik sommige voordeeltjes bijvoorbeeld via een crowdfundingnetwerk geïnvesteerd in leningen van MKB-ers. De rente-opbrengst van deze leningen bedraagt vaak zo een 7% of meer. Maar daar staat natuurlijk wél een hoger risico tegenover. Dus zorg ik voor spreiding; ik leg nooit meer dan € 100 in bij één project en ik investeer alleen in de projecten in de veiligere categorieën

Doe dit alleen als je het je kunt veroorloven de inleg te verliezen!

Andere manieren waarop je tot een positieve cashflow kunt komen: betaal een bepaalde rekening voor het hele jaar vooruit, in plaats van maandelijks. Vaak krijg je dan een korting van de leverancier.

Prioriteit 4: Wees creatief

Nog steeds geld over? Dan vraag ik me af wat je hier op deze site doet, maar goed: je bent natuurlijk welkom. Wees creatief met je geld. Zet het in op een manier dat je er nog meer geld van kunt maken. En laat ons weten (in een comment) welke strategie jij hebt verzonnen!

Geef een reactie