Inspiratie: Doe een minimum-maand: week 1

Een vriendin van mij heeft januari uitgeroepen tot “Doe een minimum-maand”. Gedurende deze maand probeert ze zo weinig mogelijk geld uit te geven. Haar ervaringen leveren een mooie inspiratiebron op.

We beginnen met Week 1:

De eerste week (niet eens een volle week) was natuurlijk een makkie, omdat ik uit mijn voorraad kon eten.

Ik ben me er sowieso van bewust dat het voor mij wel heel relaxed consuminderen is. Het hoeft niet structureel, ik heb een buffer, een bescheiden voorraad, lage vaste lasten, een goed netwerk, geen schulden, geen kinderen (op) te voeden, etc. Maar ik weet natuurlijk niet of mijn situatie altijd zo rooskleurig blijft.
(Overigens kwam ik er vorige week achter dat ik officieel onder de ‘armoedegrens’ schijn te zitten, wat ik zelf totaal niet zo ervaar, maar dit terzijde)Voorlopig heb ik mijn weekbedrag vastgesteld op 35 euro, waarvan 21 euro voor eten en 14 euro voor overige zaken/onvoorzien/reserve. Het kan zijn dat ik dat nog moet bijstellen, want ik ben natuurlijk overmoedig geworden doordat het tot nu toe zo makkelijk gaat.

Woensdag (Nieuwjaarsdag):

Ontbijt: appelbeignets, chocomel
Lunch: erwtensoep (uit vriesvak van meneer F)
Avondeten: vispastei (uit vriesvak van meneer F)
Uitgegeven vandaag:  € 0,-

Misschien lijkt het nu alsof ik erg op de zak van meneer F. teer. Ik zeg er voor de zekerheid maar vast bij (voordat m’n kop eraf gebeten wordt, je weet maar nooit) dat hij ook vaak bij mij eet. Of ik neem boodschappen mee en kook bij hem thuis.

Bovendien heb ik – met een knallende kater, ook nog – zijn afwas van een paar dagen weggewerkt, wat ik zo’n onbeschrijfelijk nobele daad van mezelf vind dat ik het hier even vermeld (wilde eigenlijk ook een geluidswagen huren om dit geweldige nieuws te verspreiden, maar dat laat het budget helaas niet toe). Zeg nou zelf, zo’n vriendin heeft toch wel wat vispastei verdiend…

Donderdag:

Ontbijt: ontbijtkoek met roomboter, koffie, yoghurt met peer
Vorige week had ik bij de Jumbo al een ontbijtkoek gescoord voor 43 cent. Yes! Dat was ZELFS nog goedkoper dan die van Marieke Henselmans (OK, 51 cent)! Triomf!

Lunch:
BLT-stokbroodje.
Aangezien er geen sla in huis was, heb ik maar eens gekeken wat er nog in de plantenbakken in mijn straatje groeide in januari. Niet te geloven: paardenbloemblad  en Oost-Indische kers!  Smaakte erg lekker met spek en tomaat en een beetje mayo op zo’n warm, knapperig afbakstokbroodje, mmmm…

Er groeide ook volop munt om ’s middags nog een potje thee van te zetten. Is die opwarming van de aarde toch nog ergens goed voor…

Avondeten: rijst met champignonragout, champignons, sjalotjes, komkommer, tomaat, peterselie.
Ik kookte bij mijn ouders, uit mijn voorraad, en was benieuwd hoe ze zouden reageren op zo’n simpel maal. Ze kunnen namelijk best kritisch zijn. Mijn vader: ‘Wat heerlijk, zeg! Nou, jij mag elke dag wel koken, het lijkt wel een restaurant.’ Ik moest mijn lachen inhouden, want ik had gewoon een blikje ragout in een pannetje gemikt, wat rijst gekookt en de boel een beetje leuk aangekleed. Blijkbaar doe ik normaal gesproken te veel mijn best… 🙂

Uitgegeven vandaag:  € 4,37
Dit was allemaal voor fruit, waarvan het meeste in een fruitmand ging voor een zieke collega. Thuis heb ik altijd voldoende mandjes, strikjes, cellofaantjes en kaartjes om daar iets leuks van te maken. En ik hield zelfs nog ruim een half net perssinaasappels over voor het weekend.

Vrijdag:

Ontbijt: ontbijtkoek met roomboter, koffie, peer, mandarijn
Lunch:  groentesoep met brood
Avondeten: groentesoep, bruine boterham, omelet met spek

Uitgegeven vandaag:  € 2,53
Dat was ik kwijt voor melk, koffiemelk en wc-papier. Koffiemelk was niet echt nodig, maar soms heb ik weinig tijd om melk te koken, en dan is het toch wel makkelijk. Het kostte ook maar 49 cent. Ik bewaar die flesjes altijd voor een collega van de kinderboerderij, die er met de kinderen kruidenazijn in maakt.

Zaterdag:Ontbijt
: : ontbijtkoek met roomboter, koffie, bruine boterham met gebakken ei
Lunch: wrap met hüttenkäse, kiprollade en Oost-Indische Kers
Avondeten:
kiprollade, gebakken aardappelen en sjalotjes, fruitsalade

Uitgegeven vandaag:  €0,30
Dat was voor twee preien, op de markt. Het liep tegen sluitingstijd, dus ik vond ook nog een heleboel gratis eten: vijf doosjes bosbessen, vier tomaten, een limoen, vier aardbeien, een appel, een mango, drie bakken druiven en een heeeleboel (zeer) rijpe avocado’s. Veel teveel eigenlijk! Gelukkig kwam ik later een andere marktjutter tegen, die graag een bak druiven en wat avocado’s wilde hebben.

En na afloop heb ik weer een tasje gevuld voor de Buuf.

De rest heb ik zo snel mogelijk verwerkt: alles gewassen, tomaten in een pan kokend water en daarna in koud water in de koelkast (dan zijn ze meteen ontveld), bosbessen in het vriesvak.

Zondag:

Ontbijt: fruitsalade, bosbessensmoothie
Lunch: brood met guacemole, verse jus
Avondeten: bami met prei, ei, champignon en stukjes kiprollade
Heb alle ingrediënten al klaar gezet om straks mee te nemen naar meneer F. De guacemole gaat natuurlijk ook mee, voor vanavond op een stukje toast.

Uitgegeven vandaag:  €0,-

Als tussendoortje at ik deze week fruit, chocola, ontbijtkoek, een kop groentesoep of een handje pelpinda’s.

Sinds nieuwjaarsdag drink ik vrijwel alleen maar water, koffie, (chocolade-)melk en thee. Ik probeer wat zuiniger koffie te zetten (in plaats van een hele pot zetten en daarna de helft door de gootsteen spoelen). Thee zet ik niet meer per kopje, maar in een pot. Wat ik over hou, zet ik nu koud weg. IJsthee blijkt ook in de winter een lekkere dorstlesser te zijn.

Op naar week 2!

Totaal uitgegeven eerste vijf dagen: € 7,20

(waarvan 2,79 voor eten en 4,39 voor overige zaken)

€ 7,20 in vijf dagen. Erg indrukwekkend. Vooral omdat deze vrouw een enorme levensgenieter is!

Met dank aan Firma Fluitekruid

Geef een reactie