Er gloort hoop…

Dat we het financieel krap hebben is al erg zat, maar dat de kranten bol staan van ellende en negatief economisch nieuws maakt het nog erger. Gelukkig maar, dat we die abonnementen hebben opgezegd!
Maar er gloort hoop: Klaas Knot, de directeur van DNB en zeker niet de minste, heeft vandaag gezegd dat hij het gevoel heeft dat de recessie voorbij is.

Goed, de officiële cijfers (die van het CBS) komen pas half november, maar Knot heeft natuurlijke een heel goed zicht op hoe de boel draait. En volgens Knot: “kan het bijna niet anders dan dat die positief zijn”.

Volgens Knot “staan er heel veel seinen op groen”. Zo groeien Duitsland en Frankrijk, wat onze export ten goede komt. Verbeterde exportcijfers zijn doorgaans een eerste teken van economisch herstel in Nederland. Ook wijst Knot op het onlangs sterk verbeterde vertrouwen van inkoopmanagers in de industrie.

Ook de huizenmarktellende lijkt in “bepaalde regio’s van het land” voorbij. Sterker nog, er wordt weer voorzichtig gekocht: “Potentiële kopers zijn nu niet meer bang dat hun nieuwe huis een jaar later alweer in prijs gedaald is. Stabiliteit geeft zekerheid. Mensen maken weer financiële plannen.”

Nieuwe banen volgen, na een tijdje

Goed nieuws dus, maar het is licht aan het eind van de tunnel. En die tunnel moeten we nog wel even door. Want de werkgelegenheid in Nederland loopt altijd achter op de economie. Het duurde even voor er ontslagen vielen en ook bij het herstel duurt het even voordat er nieuwe banen komen.

De werkloosheid zal nog blijven stijgen, merkte Knot op. De verbetering van de werkgelegenheid loopt altijd achter op economisch herstel, omdat bedrijven de situatie even aankijken voordat ze personeel aannemen.

Kortom: het gaat de goede kant op, maar we zijn er nog niet.

Geef een reactie