De kinderen mogen het (niet) merken

Als je het financieel niet breed hebt, is dat erg vervelend. Als je kinderen hebt, is het extra vervelend. Want je wilt je kinderen de best mogelijke opvoeding meegeven. Veel ouders vinden dan ook dat de kinderen niet mogen merken dat het geld op is. Dus blijven ouders de kinderen op alle clubs en sporten sturen en blijven ze betalen.

Maar laat ik je een geheimpje vertellen: de kinderen merken het écht wel! Ze zijn misschien jong, klein en onschuldig, maar ze zijn niet dom. Kinderen voelen het feilloos aan als er iets speelt. En geldzorgen leiden vaak ook nog eens tot spanningen tussen de ouders. Dus probeer het niet te verbergen, maar wees eerlijk.

Leg uit hoe geld werkt, wat je moet doen om het te verdienen en wat de dingen kosten. En leg ze uit dat er helaas niet genoeg geld is om alles te doen wat je wilt, of te blijven doen wat je deed. Geef aan dat je moet besparen, ook op de clubs en dergelijke. Laat zien hoeveel elke sport of hobby kost en laat ze zelf kiezen welke sporten ze willen blijven doen, en welke (voorlopig) niet meer doorgaan.

Op die manier behaal je heel veel winst:

  • Je bespaart op de contributies
  • Je hebt de stress niet die voortkomt uit het “verborgen houden” van de problemen
  • Je wekt vertrouwen bij het kind (zowel in jou, als in zichzelf als keuze-maker)
  • Het kind leert de waarde van geld

Leuk is het niet, dat is logisch. Maar helaas, soms moeten we dingen doen die minder leuk zijn,

 

 

 

Geef een reactie